Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

ODLUKA O USLOVIMA I NAČINU ODRŽAVANJA JAVNIH MANIFESTACIJA, TE KORIŠTENJU AUDIO I VIDEO POMAGALA U OBJEKTIMA I IZVAN NJIH: Organizatori koncerata u Banjaluci od sada moraju da vode računa o dozvoljenim decibelima

18.09.2019.


Od početka ovog meseca u Banjaluci je počela primena odluke o buci, po kojoj će se kažnjavati svi koji prekorače dozvoljene decibele pri održavanju koncerata ili drugih manifestacija, a ne kao što je do sada bila praksa – da se samo upozoravaju.

Potvrdili su to u Odeljenju komunalne policije uz napomenu da neće biti produženje eksperimentalne upotrebe takozvane odluke o buci.

Nema potrebe da idemo u novo produženje. Do sada su svi imali priliku da se prilagode onom što zahteva taj propis i krećemo u njenu potpunu primenu – rekli su u ovom Odeljenju.

Iako je sada kažnjavanje moguće, u odeljenju su rekli da do sada nije izdat nijedan prekršajni nalog.

Skupština grada je krajem prošle godine usvojila novu Odluku o uslovima i načinu održavanja javnih manifestacija te korištenju audio i video pomagala u objektima i izvan njih. Njom je propisan dozvoljeni nivo buke, pitanja oko kojeg je prethodnih godina bilo dosta kontroverzi, s obzirom na to da postojeći propisi nisu dovoljno precizno propisali ovu oblast.

Ova nova odluka je do 1. septembra bila u eksperimentalnoj fazi, što je u praksi značilo da su nadležni upozoravali one koje prekrše odredbe ove odluke, a ne kažnjavali. Takav status je nekoliko puta produžavan. Ta faza je prvobitno trebala trajati do 1. marta uz obrazloženje da je potrebno vreme da se svi naviknu. Taj rok je zbog odgađanja novogodišnjih koncerata pomeren do 1. juna, te još jednom za vreme trajanja sezone koncerata tokom letnjih meseci. Sada je, prema informacijama iz Grada, tome došao kraj.

U opsežnoj studiji, koju je radio Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske, izvršena su merenja buke na svim lokacijama na kojima se održavaju javne manifestacije, određeni nivoi dozvoljene buke za svaku pojedinačnu lokaciju, te utvrđeni uslovi za organizatore ovakvih skupova.

Prema ovoj odluci, nivo dozvoljene buke na Trgu Krajine je 67 decibela, na Kastelu, zavisno od bine – 73 ili 74 decibela, u parku "Mladen Stojanović" 75 ili 80, u prostoru "Akvane" 70 decibela, te na Gradskom stadionu – 67.

Odlukom je predviđeno da se meri i spoljnja buka, u odnosu na objekte, na udaljenosti pola metra ispred fasada, merena u osovini otvorenog prozora. Tamo gde nema objekta na otvorenom prostoru spoljnja buka se meri na visini 1,70 metara od nivoa terena, na udaljenosti najmanje 3 metra od prepreka koje reflektuju buku.

Nadzor nad primenom ove odluke obavljaju Komunalna policija i Ekološka inspekcija, a odlukom su utvrđene i kazne za one koji ne budu poštovali ograničenja buke.

Za organizatore manifestacija koji prekorače propisane decibele propisane su kazne u rasponu od 1.000 do 10.000 KM, dok će odgovorno lice preduzeća biti kažnjeno sa 300 do 1.800 KM. Kad su u pitanju preduzetnici, propisana je kazna od 500 do 1.500 KM.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Vesna Popović, 11.09.2019.

Naslov: Redakcija