Zastava Srbije

ORGANIZOVAN OKRUGLI STO O GOVORU MRŽNJE: Neophodno preispitati zakonodavstvo na svim nivoima vlasti u zemlji kako bi se utvrdilo da li je ovo pitanje zakonski precizno definisano, te pooštriti zakonske propise radi sprečavanja govora mržnje

18.09.2017.


Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske, u saradnji sa Misijom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Bosni i Hercegovini, organizovao je 15. septembra 2017. godine u Loparama okrugli sto pod nazivom: "Dijalog Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju i mladih na putu ka Evropskoj uniji", a povodom obilježavanja 15. septembra – Međunarodnog dana demokratije.

Okruglom stolu su priustvovali parlamentaraci iz Narodne Skupštine Republike Srpske i Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, načelnik opštine i predsjednik Skupštine opštine Lopare, predstavnici opština Ugljevik, Teočak i Čelić, te Grada Bijeljina, kao i Koalicija za borbu protiv mržnje iz Bijeljine i Teočaka, i članovi omladinskih organizacija civilnog društva iz Lopara i Ugljevika.

Nakon tematske rasprave, zaključeno je da je neophodno podizanje šire društvene svijesti o važnosti borbe protiv govora mržnje u Bosni i Hercegovini, a posebno je naglašena uloga obrazovnih institucija u cijeloj zemlji u borbi protiv govora mržnje.

Istaknuta je i veoma važna uloga medija u toj borbi, posebno u povećanju mobilnosti mladih u projektima borbe protiv govora mržnje, zajedničkim druženjima i sportskim aktivnostima, a sve radi smanjivanja govora mržnje i diskriminacija u društvu.

Na skupu je istaknuto da je potrebno da mediji afirmišu pozitivne primjere zajedničkih aktivnosti i druženja mladih svih nacionalnosti u zemlji u borni protiv govora mržnje.

Učesnici okruglog stola su zaključili da je neophodno preispitati zakonodavstvo na svim ninovima vlasti u zemlji kako bi se utvrdilo da li je ovo pitanje zakonski precizno definisano, te da je potrebno pooštriti zakonske propise radi sprečavanja govora mržnje.

Uočeno je da je su uvrede, diskriminacija i isključivost na osnovu različitosti posebno primjetni na društvenim mrežama zbog čega bi institucije trebale da preduzmu konkretnije mjere u borbi protv govora mržnje, u skladu sa svojim nadležnostima.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine, 15.09.2017.

Naslov: Redakcija