Zastava Srbije

POTROŠAČKA KORPA U BIH SKUPLJA ZA 250 KM: Savez samostalnih sindikata BiH izračunao da je u julu ove godine bila 2.070, dok je za juli 2020. godine iznosila 1.822 KM

18.08.2021.


Sindikalna potrošačka korpa u posljednjih godinu poskupjela je za 248,72 KM, dok su cijene hrane na međunarodnim tržištima u padu. Za juli ove godine cijena potrošačke korpe koju je izračunao Savez samostalnih sindikata BiH iznosi 2.070,79 KM, dok je za juli 2020. godine iznosila 1.822,07 maraka.

Izvještaji svjetskih agencija pokazuju da je indeks cijena potrošačke korpe u svijetu pao za 1,2 posto. Najviše su pojeftinili žitarice, riža, mlijeko i mliječni proizvodi te biljna ulja, dok bh. građani u prosjeku za kilogram hljeba moraju izdvojiti 2,50 KM, za rižu 3,23, a za kilogram junećeg mesa 13,53 marke. Litar mlijeka građani u prosjeku plaćaju 1,38 KM, a ulja oko tri marke.

Admir Arnautović, predsjednik Kluba potrošača srednje Bosne, pojašnjava da su, usljed pandemije koronavirusa, cijene porasle na globalnom tržištu.

- Pojavila se bojazan da će ljudi kupovati i praviti velike zalihe, što je izazvalo rast cijena. U posljednje vrijeme, usljed stabilizacije tržišta, cijene su počele opadati na svjetskom nivou - rekao je Arnautović za „Avaz“.

Prema njegovim riječima, u BiH se to nije desilo, iz razloga što se cijene ne vraćaju na stari nivo kada jednom dođe do rasta.

- Trgovci pokušavaju ostvariti ekstra profite i ne postoji regulativa na nivou države koja bi to ograničila, odnosno da se cijene prilagođavaju svjetskom tržištu - istakao je Arnautović.

Otvorena tržišna ekonomija, kako kaže, omogućava trgovcima da povećavaju cijene.

- To je u skladu sa zakonom, ali ne i s potrebama potrošača. Možemo se žaliti, bojkotirati određene proizvode i trgovinske lance, ali ne postoji zakonski osnov ni u BiH ni u regionu gdje može država djelovati - naveo je Arnautović.


IZVOR: Dnevni avaz, L. Memčić - A. Čengić, 16.08.2021.

Naslov: Redakcija