Zastava Srbije

ZBOG RASTA PRIHODA PO OSNOVU DOPRINOSA ZA PIO IZ BUDŽETA REPUBLIKE SRPSKE SVE MANJE NOVCA ODLAZI ZA PENZIJE: Ukoliko se ovaj trend nastavi, u budžetu bi moglo ostati oko 50 miliona KM

18.08.2021.


Zbog rasta prihoda po osnovu doprinosa za PIO iz budžeta Republike Srpske sve manje novca odlazi za penzije, a ukoliko se ovaj trend nastavi, u budžetu bi moglo ostati oko 50 miliona KM.

Naime, zakonska obaveza Republike Srpske je da iz budžeta namiri sredstva koja nedostaju za isplatu penzija, a koja Fond penzijskoinvalidskog osiguranja Republike Srpske ne može prikupiti po osnovu uplate doprinosa i dividendi koje ima. U prvih šest mjeseci ove godine iz budžeta Republike Srpske za isplatu penzija otišlo je 110,9 miliona KM, a godinu ranije, odnosno u prvih šest mjeseci 2020. godine, za isplatu penzija doznačeno je 135,3 miliona KM.

U Fondu penzijskoinvalidskog osiguranja (PIO) Republike Srpske kažu da je tačno da iz budžeta odlazi manje novca za isplatu penzija, ali da to ništa ne mora da znači jer podaci variraju od mjeseca do mjeseca. Kako kažu, tačno je da prihodi po osnovu doprinosa za PIO rastu, ali istovremeno naglašavaju da je učešće budžeta u isplati penzija još značajno.

"U prvih šest mjeseci ove godine za isplatu penzija nedostajalo je 18,48 odsto sredstava, dok je u istom periodu prošle godine iz budžeta Republike Srpske bilo potrebno obezbijediti 23,46 odsto od ukupnog iznosa neophodnog za isplatu penzija", rekli su "Nezavisnim novinama" u Fondu PIO RS.

Kada je riječ o novcu, u prvih šest mjeseci ove godine ukupni izvorni prihodi Fonda bili su 489 miliona KM, a za isplate penzija bilo je neophodno obezbijediti 600 miliona KM, dok su u prvih šest mjeseci prošle godine prihodi iznosili 441 miliona KM, a za isplatu penzija bilo je neophodno obezbijediti 576 miliona KM. U toku cijele prošle godine na penzije je otišlo 1,160 milijardi KM, od čega je iz budžeta Republike Srpske dotirano 219 miliona KM.

Kao i u prvih šest mjeseci, trendovi su bili pozitivni i u julu jer je, prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, naplata doprinosa u prvih sedam mjeseci premašila milijardu KM, što je rekord, s obzirom na to da su prihodi po tom osnovu veći nego u 2019. godini, koja je bila najbolja u istoriji Republike Srpske.

"Naplata doprinosa u prvih sedam mjeseci ove godine već je premašila milijardu KM i veća je za 94,7 miliona KM ili deset odsto nego u istom periodu prošle godine. Za Fond PIO u prvih sedam mjeseci naplaćeno je 577,7 miliona KM ili deset odsto više nego prošle godine", rekli su nedavno u Poreskoj upravi Republike Srpske.

Ipak, i pored znatnog rasta prihoda, Republika Srpska još je daleko od toga da prihodi Fonda PIO budu dovoljni za isplatu penzija, što se u posljednjih nekoliko decenija rijetko dešava u svijetu. U Srbiji je, recimo, krajem jula odjeknula vijest da je sadašnji Fond PIO, koji u ovom obliku postoji od 1992. godine, prvi put u istoriji isplatio penziju za jun isključivo po osnovu prihoda od doprinosa, što je, ispostaviće se, samo djelimično tačno. Tome je, između ostalog, doprinijelo to što je država zbog virusa korona određenim poslodavcima omogućila da doprinose po osnovu PIO isplate u ovoj godini. Još izvorni prihodi Fonda PIO Srbije nisu dovoljni za isplatu penzija iz tekućih priliva, a nedostajuća sredstva koje plaća država Srbija iznose oko 20 odsto od ukupne sume koja ode na penzije.


IZVOR: Nezavisne, Uroš Vukić, 16.08.2021.

Naslov: Redakcija