Zastava Srbije

SINDIKAT GRAĐEVINARSTVA POZIVA NA DONOŠENJE PROPISA KOJIM BI SE UTVRDILA VISINA TEMPERATURE NA KOJOJ RADNICI MORAJU OBUSTAVITI POSAO

18.08.2021.


Ministarstvo rada RS mora konačno donijeti uredbu kojom će propisati visinu temperature na kojoj radnici moraju obustaviti posao.

Poručili su ovo iz Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti RS, upozoravajući na ekstremne temperature koje su posljednjih dana harale regionom i dostizale i 40 stepeni Celzijusovih u gradovima.

Mada se svakog ljeta apeluje na poslodavce da tokom tropskih vrućina preraspodijele radno vrijeme kako bi zaštitili svoje zaposlene, to na kraju nema efekta, naglašavaju sindikalci.

Nemamo informaciju, niti sam lično vidjela da je iko sklonio svoje ljude sa gradilišta. U važećim propisima navodi se da poslodavci mogu da izvrše preraspodjelu radnog vremena, ali to ne znači da oni to moraju i uraditi. Poslodavci definitivno nemaju čega da se pridržavaju i za njih 40 stepeni nije nikakav razlog da ljude sklone sa vrućine – ističe predsjednica Sindikata Dragana Vrabičić.

Na ministarstvu rada je zato da konačno pripremi određeni akt kojim će nametnuti poslodavcima da zaštite ljudske živote, naglašavaju sindikalci.

Ovaj put stvarno apelujemo na ministarstvo rada da već jednom propiše koje su to temperature na kojima su poslodavci obavezni prerasporediti radno vrijeme i ljude skloniti sa vrućine – precizira Vrabičićeva.


IZVOR: Srpska info, Nataša Telebak, 17.08.2021.

Naslov: Redakcija