Zastava Srbije

BH IZVOZ U PRVOJ POLOVINI GODINE MANJI ZA SKORO MILIJARDU KM U ODNOSU NA ISTI PERIOD PROŠLE GODINE

18.08.2020.


Bosanskohercegovačke kompanije u prvih šest mjeseci ove godine izvezle su gotovo milijardu maraka manje u odnosu na isti period lani, potvrđuju podaci Spoljnotrgovinske komore BiH. 

Naime, BiH je od januara do jula 2020. izvezla ukupno robe u vrijednosti od 5 milijardi i 96 miliona KM, dok je uvezla robu vrijednu ukupno 8 milijardi i 192 miliona KM. Samo je u šest mjeseci 2019. godine iz BiH izvezeno robe u vrijednosti od 6 milijardi i 835 miliona KM, dok je uvoz iznosio 11 milijardi i 524 miliona KM.

Ekonomista Admir Čavalić rekao je da se radi o očekivanom padu izvoza zbog recesije u zemljama gdje najviše izvozimo.

BiH je zemlja industrijskog izvoza, što znači da uglavnom izvozimo za tržišta poslovne potrošnje. Blokadom poslovanja, padom ekonomske aktivnosti, naglo je opala potreba za našim izvoznim proizvodima. Posljedično ovo direktno utiče na pad BDP-a, odnosno pad ekonomske aktivnosti, veću nezaposlenost i stagnaciju nadnica, bolje rečeno, životnog standarda. Posebno će biti pogođene određene izvozno orijentisane regije, odnosno kantoni u FBiH, i to uglavnom one koje su zaobišle posljedice od pada turizma i usluga – pojasnio je Čavalić.

Njegov kolega, ekonomista Faruk Hadžić za Avaz kaže da je nekoliko razloga zbog kojih je došlo do značajnog smanjenja obima spoljnotrgovinske razmjene u BiH.

Kao što je poznato, zatvaranje ili, bolje reći, gašenje ekonomije tokom marta i aprila negativno se odrazilo kako na izvoz, tako i na uvoz. Pad inostrane potražnje i zabrana rada za određene sektore negativno su uticali na proizvodnju izvoznih roba, što se vidi i prema podacima za izvoz. Kada je u pitanju pad uvoza, iako je nivo pada znatno viši od pada izvoza, neki će reći da je to dobar znak, jer se popravila spoljnotrgovinska razmjena. Ipak, za makroekonomiste je to ozbiljan signal da je došlo do znatnog pada potrošnje stanovništva, dijelom zbog otkaza i povećanja nezaposlenosti, ali i dijelom zbog smanjenog dolaska turista i doznaka iz inostranstva – kazao je Hadžić.

Dodaje da ne treba zaboraviti i izostanak pozitivnih očekivanja, što je dodatno smanjilo potrošnju stanovništva.

Ovaj nivo izvoza za prvih šest mjeseci je okvirno zabilježen u 2017., a uvoza u 2016. godini. Rezultat velikog pada u vanjskotrgovinskoj razmjeni, ukoliko bi se ovi trendovi nastavili do kraja godine, mogu značiti i pad godišnjeg BDP-a i do 4 milijarde KM, što je u rangu od oko 11 posto – istakao je Hadžić.

BiH je 2020. godine robu najviše vrijednosti izvezla u Njemačku, ukupno 793 miliona i 800 hiljada KM, dok je na drugom mjestu roba izvezena u Hrvatsku, ukupne vrijednosti 715 miliona i 548 hiljada KM. Primjetno je, takođe, da su Srbija i Hrvatska najveći uvoznici u BiH.


IZVOR: Srpska info, 17.08.2020.

Naslov: Redakcija