Zastava Srbije

ODRŽANA POSEBNA SJEDNICA VLADE REPUBLIKE SRPSKE: Odlučeno kako će se odvijati nastava - nastavni čas trajaće 30 minuta u osnovnoj školi i 20 minuta u srednjoj školi

18.08.2020.


Vlada Republike Srpske usvojila je juče na posebnoj sjednici Informaciju o početku školske godine i planu organizovanja rada osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

Vlada je donijela odluku da nastava u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj počinje 1. septembra i odvijaće se po izmijenjenom načinu uz poštovanje preporučenih epidemiloških mjera.

Nastavni čas trajaće 30 minuta u osnovnoj školi i 20 minuta u srednjoj školi, a školski odmori ne duže od pet minuta.

U školama koje rade samo u prvoj smjeni, organizovaće se rad u dvije smjene, a svako odjeljenje koje ima više od 15 učenika dijeliće se na dvije grupe tako da će nastavnici držati časove prvo za jednu grupu, potom za drugu. Za zamjenu grupa potrebno je minimalno 15 minuta pauze.

Takođe, u školama sa velikim brojem učenika, koje ne mogu da organizuju nastavu za sve učenike u dvije smjene (bez obzira na to što će nastavni čas trajati 30 minuta) mogu se organizovati časove i kraći od 30 minuta, ali ne kraći od 20 minuta.

Produženi boravak i jutarnje čuvanje organizuje se u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za grupu od maksimalno 15 učenika, navedeno je u saopštenju Biroa Vlade za odnose s javnošću.


IZVOR: RTRS, 17.08.2020.

Naslov: Redakcija