Zastava Srbije

ZAKON O BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA REPUBLIKE: Prekršaje u saobraćaju sve češće prave pješaci

18.08.2017.


Asocijacija na saobraćajni prekršaj, uglavnom je vozač, ali brojke kažu da ni pješaci nisu bezgrešni. Od stupanja na snagu novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 63/2011), na ulicama Srpske kažnjeno je 402 pješaka.

Problem prave i oni pod dejstvom alkohola, koji za kazne koje nisu platili duguju čak 110.000 maraka.

Da se začas može desiti nesreća, pokazuju i podaci u Agenciji za bezbjednost saobraćaja. Svaka šesta osoba koja smrtno strada u nesreći je pješak. U takvim slučajevima, krivica nije uvijek na vozaču.

Dobro pogledati lijevo i desno, nije zgoreg, kažu u Agenciji.

“Oni su dužni da pogledaju na nadolazeći saobraćaj, jer ne može vozač na dva metra koji je udaljen od pješačkog prelaza da se zaustavi i koji poštuje ograničenje brzine, ako pješak nailazi na pješački prelaz”, kaže Milan Tešić, Viši stručni saradnik za upravljanje bezbjednosti saobraćaja.

U Udruženju za bezbjednost saobraćaja imaju ideju kako riješiti problem sa pješacima koji ne poštuju pravila. Samo za to je, kako kažu, potrebno novca i podrške. Princip koji su uvele zemlje u Evropi, bio bi koristan i na našim ulicama.

“Uveli su video nadzor i instalirali program koji prepoznaje lice i može identifikovati počinioca tih prekršaja. Tako da značajno se smanjio broj prekršaja kada su u pitanju pješaci”, rekao je Milenko Jaćimovič, Udruženje za bezbjednost saobraćaja RS.

Dok na ulicama Srpske ne zavladaju evropske mjere, ostaju dobre, stare kazne. One koji je ne plate, po novim propisima čeka blokada ličnih dokumenata. A ako ih ni to ne osvjesti, Uprava za indirekto oporezivanje iznos kazne odsijeca od plate ili penzije.


IZVOR: Alternativna televizija, 17.08.2017.

Naslov: Redakcija