Zastava Srbije

NACRTI ZAKONA O PRIJEVOZU I O LIJEKOVIMA NA DNEVNOM REDU SJEDNICE VIJEĆA MINISTARA BIH


  • NACRTI ZAKONA O PRIJEVOZU I O LIJEKOVIMA NA DNEVNOM REDU SJEDNICE VIJEĆA MINISTARA BIH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatraće Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, koji je predložilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.  

Sekretar tog ministarstva Igor Pejić kazao je da se predloženim nacrtom, između ostalog, uređuje dio koji se tiče nelegalnog prijevoza, „što je jako bitno za sve prijevoznike u BiH“.

- Izmjenama zakona će se pokušati da uredimo tu oblast na način da se, kad je riječ o prijevozu putnika, uspijemo izboriti s onim prijevoznicima koji praktično rade na crno - kazao je Pejić.

Dodao je da karika koja je vezana s tim dijelom, jeste dio koji se mijenja u vezi inspekcijskog nadzora gdje se omogućava da inspekcijski nadzor i u međunarodnom cestovnom prijevozu provode nadležni entitetski inspektori zajedno s inspektorima Ministarstva komunikacija i prometa BiH, kojih je vrlo malo.

- Naših inspektora sveukupno imaju trojica, tako da je nemoguće pokriti BiH s tim - naveo je Pejić, dodajući da se predloženim zakonom uređuje i oblast licenciranja.

Po njegovim riječima, kada je riječ o licencama, postojeći zakon je prilično općenito taj dio spomenuo i "ovdje se to nešto detaljnije propisuje".

Vijeće ministara BiH sutra na sjednici bi trebalo razmatrati i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, koji je predložilo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog odluke o visini osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama BiH za 2017. godinu, kao i Prijedlog odluke o visini regresa za godišnji odmor u institucijama BiH za 2017. godinu.

Trebala bi biti razmatrana i Informacija o pojavi bolesti kvrgave kože u regionu, te Analiza stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH za period 2013.–2015. godina, koje je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Između ostalog, predviđeno je razmatranje zahtjeva Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za dostavu informacije o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Izvor: Vebsajt Vijesti, 17.08.2016.