Zastava Srbije

USTAVNI SUD BIH: Prihvaćen zahtjev za prijevremeno penzionisanje sudije Zlatka Kneževića

18.07.2023.


Ustavni sud BiH prihvatio je zahtjev sudije i potpredsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića za odlazak u prijevremenu penziju.

Ustavni sud odbio je Kneževićev zahtjev da se na dnevni red sjednice uvrsti rasprava o članu 39 Pravila o radu Ustavnog suda BiH, koji je ova pravosudna institucija obrisala, a koji je glasio da se sjednice ne mogu održavati bez plenuma, odnosno ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske, prenosi Srna.

Član 39 kaže da se sjednica Ustavnog suda može održati ako je prisutno najmanje troje sudija iz FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je birala NSRS.

Zbog odluke Suda da izbaci taj član NSRS je usvojila neustavni Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, koji je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poništio.

Knežević je ranije obavijestio predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske da će podnijeti zahtjev za prijevremeno penzionisanje sa 31. decembrom ove godine, kada stječe prvi uslov za to.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 14.07.2023.

Naslov: Redakcija