Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvojena Odluka o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske, imenovana Republička komisija za sprovođenje referenduma, koji će biti održan 25. septembra 2016. godine


  • NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvojena Odluka o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske, imenovana Republička komisija za sprovođenje referenduma, koji će biti održan 25. septembra 2016. godine

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. jula 2016. godine sa 63 glasa "za", nijednim protiv i nijednim uzdržanim Odluku o raspisivanju republičkog referenduma i izabrala i imenovala Republičku komisiju za sprovođenje referenduma.

Prijedlog odluke o raspisivanju republičkog referenduma podnijeli su Klubovi poslanika SNSD-a, SDS-SRS RS, DNS-a, PDP-a, SP, NDP-a, SDS-K, poslanička grupa Napredna Srpska i samostalni poslanik Ilija Stevančević. U Odluci se navodi da se republički referendum raspisuje na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

Referendumsko pitanje o kom će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?", a za dan održavanja referenduma utvrđuje se 25. septembar 2016. godine.

Narodna skupština usvojila je na 19. posebnoj sjednici sa 64 glasa "za", nijednim protiv i nijednim uzdržanim i Odluku o prijevremenom stupanju na snagu Odluke o raspisivanju referenduma. Prema toj odluci, Odluka o raspisivanju referenduma stupa na snagu dan nakon objavljivanja u "Sl. glasniku RS".

Za obezbjeđivanje finansijskih sredstava i tehničke podrške potrebne za provođenje ovog referenduma zadužuje se Vlada Republike Srpske.

Za članove Republičke komisije za sprovođenje referenduma, koju čine predsjednik i osam članova, izabrani su: Siniša Karan (predsjednik), Draboljub Reljić, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić, Perica Bundalo, Goran Zmijanjac, Zdenka Gojković, Vojislav Gligić i Milan Petković. Za izbor su glasali svih 64 prisutnih poslanika na sjednici.

U Odluci o raspisivanju republičkog referenduma se navodi se da je Odluka Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine, koja je donesena na zahtjev Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, i kojom se proglašava neustavnim član 3 tačka b Zakona o praznicima Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 43/2007 i 5/2016 - odluka US BiH) sporna sa više aspekata, prije svega pravnog ali i aspekta legitimnosti donosioca odluke, uticaju spoljnih faktora i skrivenih namjera koji se kriju iza takve odluke.

Podsjeća se da je nakon što su Odlukom Ustavnog suda iz 2006. osporene odredbe Zakona o slavama i svetkovinama Republike Srpske, Narodna skupština Republike Srpske, u zakonodavnom postupku sprovedenom u skladu sa važećim propisima Republike Srpske, donijela Zakon o praznicima Republike Srpske.

U vrijeme donošenja Zakona o praznicima svi konstitutivni narodi i ostali su imali svoje predstavnike u Vijeću naroda Republike Srpske i mogućnost osporavanja Zakona, kao i mogućnost podnošenja zahtjeva Ustavnom sudu Republike Srpske.

"Posmatrajući, dakle, sa pravnog aspekta, i imajući u vidu prethodno navedeno, odnosno činjenicu da je Odluka Ustavnog suda BiH iz 2006. godine izvršena, vidljivo je da bi ponovno ocjenjivanje zakonodavstva o praznicima Republike Srpske bilo u suprotnosti sa pravnim pravilom o presuđenoj stvari", navodi se u Odluci o raspisivanju republičkog referenduma.

Dodaje se da Ustavni sud BiH u spornoj Odluci navodi da nije sporna sama zakonska odredba već u meritumu Odluke ističe istorijski kontekst i značaj iste te praksu obilježavanja Dana Republike, te ističe da Ustavni sud BiH može ocjenjivati ustavnost samo konkretne pravne norme, što u ovom slučaju ne čini već izlazi iz svoje nadležnosti i stvara pravnu normu koja ne postoji, uzurpirajući nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske.

U Odluci o raspisivanju referenduma dalje stoji da je s obzirom da pravna norma ne postoji Ustavni sud morao odbaciti zahtjev predlagača, a sve u skladu sa sudskom praksom i odredbama Pravila Ustavnog suda.

Ističe se da su u Republici Srpskoj republički praznici odvojeni od vjerskih i da je Dan Republike, 9. januar, je u Zakonu o praznicima Republike Srpske određen kao sekularni praznik i u potpunosti odvojen od vjerskih praznika koji su normirani u drugim odrebama Zakona.

Ovakvo zakonsko određenje Dana Republike onemogućava njegovo povezivanje sa danom Svetog arhiđakona Stefana, vjerskog praznika koji se proslavlja vijekovima, ili bilo kojim drugim vjerskim praznikom, što je potvrđeno i u tačkama 36. i 38. Podneska Venecijanske komisije od 14.10.2013. godine, a koja je isti sačinila na zahtjev Ustavnog suda BiH.

Podsjeća se da je bez obzira na sve činjenice 26. novembra 2015. godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku kojom odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske, te da je ova odluka donesena preglasavanjem.

Zbog toga u Odluci o raspisivanju referenduma se navodi da je apsolutno neprihvatljivo da Ustavni sud jedne države djeluje bez Zakona o Ustavnom sudu i da članovi Ustavnog suda jedne države budu strani državljani.

Podsjeća se da su 29. novembra 2015. godine, povodom pomenute Odluke Ustavnog suda BiH, predsjednici svih relevantnih političkih stranaka iz Republike Srpske, predstavnici institucija vlasti Republike Srpske, kao i predstavnici Republike Srpske u institucijama vlasti u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine, potpisali zajedničku Izjavu u kojoj je, između ostalog traži da Ustavni sud poništi Odluku od 26. novembra 2015. godine, kao i da predstavnici Republike Srpske zahtijevaju od Parlamentarne skupštine BiH da u roku od 120 dana usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH po kojem Ustavni sud BiH neće imati strane sudije u svom sastavu.

U Izjavi, takođe, stoji i da ukoliko u roku od 120 dana od potpisivanja Izjave Parlamentarna skupština ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH, političke partije će u tom roku donijeti Odluku da li će učestvovati u daljem radu zajedničkih institucija BiH.

"S obzirom na činjenicu da je od potpisivanja ove Izjave prošlo više od sedam mjeseci, a da su bošnjačke političke stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH blokirale usvajanje Zakona o Ustavnom sudu BiH, smatramo da su ispunjeni svi uslovi navedeni u Izjavi političkih predstavnika Republike Srpske, kao i da postoji opravdana potreba, a na osnovu člana 70. tačke 5. Ustava Republike Srpske i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, za donošenjem Odluke o raspisivanju republičkog referenduma o Danu Republike", navodi se u Odluci o raspisivanju republičkog referenduma.

Izvor: Press služba Skupština Srpske, 15.07.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772