Zastava Srbije

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE RS: Izmijenjen Zaključak o obavezama domova zdravlja u RS u obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti COVID-19

18.06.2020.


Republički štab za vanredne situacije razmatrao je na, 43. sjednici, u Banjaluci, Informaciju o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj. S obzirom da je proteklih dana povećan procenat zaraženih novim virusom korona, u odnosu na broj testiranih uzoraka, Republički štab za vanredne situacije apeluje na građane da se dosljedno pridržavaju svih propisanih higijenskih mjera zaštite od virusa korona, koji se, prije svega, odnose na nošenje zaštitne maske u zatvorenim javnim prostorima, poštivanje fizičke distance od dva metra, te dezinfekciju prostora.

Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak izmjeni Zaključka o obavezama domova zdravlja u Republici Srpskoj u obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti (COVID-19) izazvane novim virusom korona "SARS-CoV-2" u Republici Srpskoj.

Ovim zaključkom nalaže se svim domovima zdravlja u Republici Srpskoj da, od 22.06.2020. godine, sa svojih 75 odsto kapaciteta organizuju pružanje specijalističkih zdravstvenih usluga, u odnosu na, ranijim zaključkom, propisanih 50 odsto.

1. U Zaključku o obavezama domova zdravlja u Republici Srpskoj u obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti (COVID-19) izazvane novim virusom korona "SARS-CoV-2" u Republici Srpskoj broj: 39-3/20 od 25.05.2020. godine u tački 1. podtačka 2) mijenja se i glasi:

" 2) da sa svojih 75% kapaciteta organizuju pružanje specijalističkih zdravstvenih usluga od 22.06.2020. godine:

- uz organizovanje strogog režima naručivanja pacijenata,

- uz obavezno korišćenje maski za pacijente,

- uz pridržavanje mjera fizičke distance od dva metra i mjera lične i respiratorne higijene,

- uz obezbjeđivanje pisanih uputstava za pacijente na vidnom mjestu u čekaonici (posteri, promotivni flajeri),

- uz nošenje lične zaštitne opreme od strane zdravstvenih radnika shpodno preporukama koje podrazumijevaju mjere da se svaki pacijent tretira kao potencijalno zaražen,

- uz sprovođenje trijaže pacijenata na COVID-19 i kod sumnje na isti obavezno prijavljivanje higijensko-epidemiološkoj službi doma zdravlja,

- uz pojačavanje higijenskih mjera pranja i dezinfekcije površina, prostorija i pribora za rad i

- uz pojačan inspekcijski nadzor nad sprovođenjem mjera,"

2. Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Kako je navedeno u obrazloženju, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite predložilo je Republičkom štabu za vanredne situacije donošenje izmjene Zaključka o obavezama domova zdravlja u Republici Srpskoj u obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti (COVID-19) izazvane novim virusom korona "SARS-CoV-2" u Republici Srpskoj imajući u vidu da je došlo do povećanja procenta kapaciteta organizacije pružanja specijalističkih zdravstvenih usluga u domovima zdravlja u Republici Srpskoj.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 16.06.2020.

Naslov: Redakcija