Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O VISOKOM SUDSKOM I TUŽILAČKOM SAVJETU BIH: Prijedlog zakona uskoro pred Savjetom ministara

18.05.2021.


Ministar pravde u Savjetu ministara Josip Grubeša rekao je tokom sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Zatlerom da će Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH što prije biti upućen Savjetu ministara na usvajanje.

"Zakon o VSTS-u BiH je, nakon ugrađenog mišljenja Venecijanske komisije, odobren od relevantnih institucija i ocijenjeno je da zadovoljava evropske standarde", naveo je Grubeša.

Grubeša je tokom sastanka govorio o aktivnostima koje provodi Ministarstvo pravde u koordinaciji sa Evropskom komisijom, s ciljem što hitnijeg usvajanja ključnih zakona iz nadležnosti ovog ministarstva.

Osim o Zakonu o VSTS-u, na sastanku je bilo riječi i o Zakonu o javnim nabavkama i Zakonu o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Grubeša je naveo da je Nacrt zakona o sukobu interesa dostavljen Venecijanskoj komisiji sa molbom da daju svoje mišljenje.

Na sastanku sa Zatlerom su učestvovali i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i ministar inostranih poslova Bisera Turković.

Učesnici sastanka su, između ostalog, razgovarali i o Strategiji unapređenja upravljanja javnim finasijama u institucijama BiH, mogućnosti otklanjanja nastalih nedorečenosti u vezi Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju, te i pitanje Koridora 5c, saopšteno je iz Ministarstva pravde.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 12.05.2021.

Naslov: Redakcija