Zastava Srbije

U PRIPREMI IZMJENE ZAKONA O PREDŠKOLSKOM, OSNOVNOM I SREDNJEM VASPITANJU I OBRAZOVANJU U RS

18.05.2020.


Od početka septembra u svim osnovnim školama biće u upotrebi e-dnevnik. Zahvaljujući tome, kao i informatičkom opremanju škola u okviru projekta "Dositej", sve škole će imati platformu za izvođenje interaktivne nastave, ali i komunikaciju sa roditeljima. "Uspostavljamo platformu koja nam mijenja i osnovnu paradigmu obrazovanja i učenja jer želimo da naučimo djecu kako da uče da bi stekli primjenjiva znanja, a ne reproduktivna", rekla je ministar Natalija Trivić.

Potvrdila je da će nastavni kadar proći potrebne obuke u skladu sa izmjenama nastavnih planova.

"Želimo da djeca relaksirano idu u školu i da im olakšamo sticanje znanja, kao i da većina školskih obaveza bude završena u školi", istakla je Trivićeva.

Podsjetila je da je u oblasti srednjeg obrazovanja urađena revizija zanimanja, kao i da su doneseni standardi za 54 zanimanja u saradnji sa privrednom zajednicom.

"Upisne politike su spremne, upisi počinju sredinom juna. Potrebe privrede diktiraju upisne politike a mi radimo na unapređenju programa, posebno u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja, gdje ćemo definisati minimalno 25 odsto rada u poslovnom okruženju", pojasnila je ministar Natalija Trivić.

Prema njenim riječima, sve aktivnosti biće uokvirene kroz izmjene zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem vaspitanju i obrazovanju.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je planirano da do kraja maja bude donesen novi nastavni plan i program za osnovne škole.

"Novi nastavni plan u osnovnim školama podrazumijeva da ćemo djeci ponuditi pored redovne i dopunske nastave i izborne predmete u trećoj trijadi kako bi im ti izborni predmeti bili smjernica za buduće obrazovanje", pojasnio je Damjanović.

Najavio je da će učenici prve trijade na početku svakog radnog dana raditi 15 minuta vježbe kako bi se djeca relaksirala za početak nastave.

"Učitelji će biti obučeni a planiramo da povećamo i broj časova fizičke kulture u drugoj trijadi svjesni važnosti fizičkog zdravlja djece", rekao je Damjanović.

Najavio je da će u oblasti srednjeg obrazovanja biti inovirani nastavni planovi i programi.

On je pozvao profesore sa visokoškolskih ustanova da se više uključe u reformske procese u oblasti obrazovanja te kao dobar primjer naveo saradnju sa dekanima filozofskih i mašinskih fakulteta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo prosvjete i kulture RS, 15.05.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija