Zastava Srbije

PRAVILNIK O POLICIJSKOJ OPREMI: Pravilnik još nije objavljen, jer se očekuje njegova revizija

18.05.2018.


Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine mora štititi interese svojih članica, te im pružiti podršku, kako bi proizvodi bosanskohercegovačke tekstilne industrije bili prepoznatljivi, a proizvođači konkurentni, izjavio je predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić. Povod je izostanak dijaloga sa Savjetom ministara BiH o Pravilniku o policijskoj opremi koji, kako tvrde domaći proizvođači, diskriminiše njihove kompanije i prijeti opstanku više stotina radnih mjesta.

Jašarspahić je rekao da mu je drago što bh. konzorcij tekstilne industrije zajednički nastupa, kada je u pitanju učešće u proizvodnji policijskih uniformi za BiH, a u vezi sa Pravilnikom Savjeta ministara koji onemogućava bh. proizvođače da učestvuju u potupku javnih nabavki.

Generalni sekretar Udruženja tekstila, obuće i kože Amer Međić, rekao je da ovaj sektor ima preko 40.000 radnika, te da se moraju založiti kako bi pomogli proizvođačima policijskih uniformi, jer su novim Pravilnikom diskriminisani.

Međić je dodao da je pozitivno što Pravilnik još nije objavljen, jer je neophodno da bude izmjenjen kako bi bh. proizvođači bili konkurentni.

On je dodao da ne vidi zašto domaći proizvođači ne bi mogli proizvoditi uniforme i dijelove policijske i vojne opreme za bh. tržište, kada proizvode te vrste iz BiH, koriste policije brojnih evropskih država, te da sve domaće firme ispunjavaju najstrožije standarde kvalitete.

Domaći proizvođači ne traže nikakve prednosti u odnosu na strane, već samo ravnopravan tretman, rekao je Međić.

Ukoliko novi Pravilnik o policijskim uniformama stupi na snagu, bh. proizvođači bi izgubili 10 miliona BAM na godišnjem nivou.

Ranije je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio da domaći proizvodi nisu kvalitetni, ali Privredna komora BiH, te predstavnici Udruženja tekstila, obuće i kože BiH i Konzorcijum proizvođača policijske i vojne negiraju te tvrdnje.

"Tvrdnje ministra Mektića da domaći proizvodi "nisu kvalitetni" osim što nisu tačne, predstavljaju i svojevrsnu uvredu upućenu hiljadama radnika, koji već decenijama trud i znanje ulažu da bi časno živjeli od svog rada, što je rezultiralo otvaranjem brojnih stranih tržišta", ranije su rekli iz Konzorcija.


IZVOR: Izvor: Vebsajt BHRT, 17.05.2018.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija