Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FEDERACIJE BIH: Izmjene i dopune Zakona o osiguranju od odgovornosti za vozila i ostale odredbe o obaveznom osiguranju od odgovornosti nisu dobile potrebnu većinu, podržan izvještaj o prošlogodišnjem radu Agencije za reviziju privatizacije FBiH

18.05.2017.


Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je većinom glasova na sjednici podržao izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg programa rada Agencije za reviziju privatizacije u Federaciji BiH.

Izvještaj je poslanicima podnio direktor te agencije Vedad Duraković naglasivši poteškoće s kojima se ona suočava zbog neusklađenosti Zakona o reviziji privatizacije s drugim zakonima u FBiH.

Jedan od problema jeste što pojedini privredni subjekti ne dostavljaju dokumentaciju potrebnu za reviziju, kazao je također Duraković i dodao da je od prošle godine odobreno povećanje broja uposlenih u Agenciji, nakon čega je ona počela raditi i reviziju privatizacije banaka.

Za ovu godinu je planirano 18 revizija, od toga 14 u privrednim društvima i četiri u bankama, kazao je direktor.

Uslijedila je poslanička rasprava o podnesenom izvještaju, u kojoj su pojedinci postavili pitanje svrsishodnosti Agencije budući da u njenom izvještaju nema "konkretnih rezulata", pokazatelja o nezakonitostima počinjenim u privatizacijskom procesu, iako je svrha same revizije utvrđivanje upravo takvih pojava.

Nakon usvajanja izvještaja o izvršenju prošlogodišnjem radu te agencije, poslanici Predstavničkog doma su upoznati o izvještaju o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH za 2016. godinu.

Izmjene i dopune Zakona o osiguranju od odgovornosti za vozila i ostale odredbe o obaveznom osiguranju od odgovornosti nisu dobile potrebnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Komentirajući da su se tokom rasprave zamjerke odnosile na to da su predložene zakonske izmjene i dopune "udar na džepove građana" i da se "favorizuju pojedine osiguravajuće kuće", ministrica finansija FBiH Jelka Milićević istakla je da primjedbe "nisu brojne i da treba voditi računa od koga su upućene".

Navedeni zakon, koji je predložila Vlada FBiH, podsjetila je, već je jednom razmatrao Predstavnički dom, pri čemu su "sve primjedbe, a bile su vezane za jedan amandman, usvojene i kao takve upućene Domu naroda, kada je iz hitne procedure zakon vraćen u redovnu proceduru". Tom prilikom iznesene primjedbe, potvrdila je Milićević, također su uvažene.

Ova situacija, dodaje, rezultat je neizglasavanja povjerenja u pogledu zakonskih izmjena i dopuna, čiji je "pokušaj bio da se zaštite ljudi koji se osiguravaju, da budu sigurni kada uplate svoje osiguranje i da će im se nadomiriti šteta kada im bude zatrebalo".

– Željeli smo da sva osiguravajuća društva imaju isti pristup tržištu i da sve osiguravajuće kuće zaštitimo od nelojalne konkurencije izvana. Očito to danas nije prepoznato, te imamo Zakon koji je na snazi. To je sve demokratski proces koji mi poštujemo. Nakon niza situacija koje se dešavaju na političkoj sceni rezultat je i ovo - rekla je Milićević


IZVOR: Vebsajt Vijesti i eKapija, 17.05.2017.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772