Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: Nacrtom zakona je precizno definisan postupak osnivanja javne i privatne visokoškolske ustanove, kao i izdavanje dozvole za izvođenje novog studijskog programa


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske tokom 12. redovne sjednice razmatraju Nacrt zakona o visokom obrazovanju, kojim se definišu uslovi osnivanja i rada visokoškolskih ustanova, privatnih i javnih, akreditovanje, upis studenata, ispitni rokovi, nastavni proces, izbor u naučno-nastavna zvanja i slično.

Nacrtom zakona prvi put je precizno definisan postupak osnivanja javne visokoškolske ustanove, zatim postupak osnovanja privatne visokoškolske ustanove, kao i izdavanje dozvole za izvođenje novog studijskog programa, a što važećim Zakonom o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 73/2010, 104/2011, 84/2012, 108/2013 i 44/2015) nije bilo precizno određeno.

Nacrtom zakona je propisano da se određeni studijski programi, i to: medicina, stomatologija, farmacija, veterina, arhitektura, kao i određeni studijski programi iz oblasti umjetnosti ne mogu izvoditi kao vanredni studij.

Predviđeno je i da se nastavnim planom studija u prvom i drugom ciklusu utvrđuje 25 časova nastave sedmično, za razliku od odredbe važećeg Zakona prema kojoj je bilo propisano da se utvrđuje najmanje 20, a najviše 25 časova nastave.

Obavezni ispitni rokovi trebali bi biti: januarsko–februarski, apriliski, junsko–julski i avgustovsko–septembarski ispitni rok. Za razliku od važećeg Zakona koji propisuje kao dva obavezna roka septembarski i oktobarski ispitni rok, u Nacrtu zakona je izostavljen oktobarski rok.

Propisano je i da nastavniku prestaje radni odnos na visokoškolskoj ustanovi na kraju školske godine u kojoj je navršio 68 godina, a da će se ova odredba primjenjivati zaključno sa 30. septembrom 2021. godine.


Izvor: Press služba Skupštine Srpske, 17.05.2016.