Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PORESKOM POSTUPKU REPUBLIKE SRPSKE: Prijedlogom zakona se proširuje pojam poreske kontrole, a kao novina se uvodi posebna kontrola i kontrola neregistrovanog subjekta. Poslodavac je dužan da podnese prijavu za registraciju zaposlenog radnika u jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa najkasnije dan prije stupanja na rad radnika


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmotrili su, 17. maja 2016. goodine, po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku Republike Srpske, kojim se proširuje pojam poreske kontrole, a kao novina se uvodi posebna kontrola i kontrola neregistriranog subjekta.

Ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegeltija, rekao je da su razlozi za donošenje ovog zakona sadržani u potrebi unapređenja kontrolnih inspekcijskih postupaka što bi dovelo do povećanja efikasnosti inspekcijskih organa sa ciljem suzbijanja "sive ekonomije".

Tegeltija je rekao da se ovim zakonskim rješenjem precizira nadležnost Poreske uprave Republike Srpske u okviru vođenja jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa, što do sada nije bilo decidirano propisano.

On je pojasnio da se pod pojmom posebne kontrole podrazumijeva postupak provjere zakonitosti i pravilnosti primjene poreskih propisa, osim provjere zakonitosti i pravilnosti prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza.

Tegeltija je naveo da se kontrola neregistrovanog subjekta vrši u skladu sa odredbama zakona kojima se uređuje rad inspekcija u Republici Srpskoj, kao i sa ovim zakonom.

Ovim zakonskim rješenjem propisano je da je poslodavac dužan da podnese prijavu za registraciju zaposlenog radnika u jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa najkasnije dan prije stupanja na rad radnika.


Izvor: Vebsajt BHRT, 17.05.2016.