Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ZAKON O POPISU STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA U BOSNI I HERCEGOVINI 2013. GODINE: Agencija za statistiku BiH predložiće izmjene Zakona, radi produžetka roka za objavu rezultata popisa


Agencija za statistiku BiH dostavila je Savjetu ministara BiH izvještaj o statusu aktivnosti u vezi sa popisom stanovništva, domaćinstava i stanova obavljenim 2013. godine i predložila da rok za objavu konačnih rezultata popisa bude produžen sa 1. jula na kraj 2016. godine.

- Predloženo je da Savjet ministara pokrene proceduru za izmjene Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine ("Sl. glasnik BiH", br. 10/2012 i 18/2013 - dalje: Zakon) u vezi sa rokom za objavu rezultata - rekli su u Agenciji za statistiku BiH, ali nisu mogli iznositi više detalja.

Od neuspješnog sastanka Centralnog popisnog biroa održanog 11. maja u Sarajevu nije bilo novih sastanaka ni razgovora, niti su statističke agencije približile stavove o jedinstvenom programu za obradu podataka dobijenih popisom stanovništva, domaćinstava i stanova. Centralni popisni biro već dugo ne može da postigne dogovor jer su oprečni stavovi o tome ko su stalni stanovnici BiH. Federalna strana insistira da budu labavija pravila nego što je propisano Zakonom pa bi taj status dobio znatno veći broj ljudi, odnosno i oni koji godinama žive i rade u inostranstvu, na šta RS ne pristaje.

Direktor Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković rekla je da još nema najava kada bi novi sastanak mogao da bude održan.

- Od Agencije za statistiku BiH dobili smo informaciju i izvještaj o trenutnoj situaciji kada je riječ o popisu, odnosno o utvrđivanju jedinstvenih pravila za obradu podataka. Na te izvještaje dali smo četrdesetak komentara u kojima smo iznijeli stavove i primjedbe - rekla je Čičkovićeva.

Dodala je da Zavod za statistiku RS ostaje pri stavu da treba utvrditi jedinstvenu metodologiju za obradu podataka popisa i da to može uraditi Agencija za statistiku BiH, ali isključivo u skladu sa onim što piše u Zakonu.

- Bilo kakvo nezakonito uvođenje nerezidenata u stalne stanovnike ili uvođenje u obradu popisnica koje nisu valjane neće dovesti do pravih podataka o broju stanovnika. BiH ne trebaju neupotrebljivi podaci, jer svi planovi i strategije koji budu donošeni na osnovu popisa neće nam donijeti ništa dobro - rekla je Čičkovićeva.

Navela je da je dobila i pismo direktora Federalnog zavoda za statistiku Emira Kremića u kome poziva direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića da utvrdi jedinstvenu metodologiju za obradu podataka popisa, navodeći da mu za to nije potrebna saglasnost entitetskih zavoda i Centralnog popisnog biroa.

- Insistiramo na primjeni Zakona i dosljedni smo u tom stavu. Vrlo je simptomatična i činjenica da ni u samom rukovodstvu Agencije za statistiku BiH nema saglasnosti o mnogo čemu, što je konstatovao i Jukić - kaže Čičkovićeva i dodaje da su Kremićevi navodi da Jukić godinu vrši opstrukcije i krši Zakon neutemeljeni samom činjenicom da je Jukić na čelu Agencije za statistiku tek četiri mjeseca.

Kremić kaže da je direktor Agencije za statistiku BiH po Zakonu nadležan da utvrdi jedinstvenu metodologiju za obradu podataka i da se od njega očekuje da to uradi.

- Mi smo svoje obaveze izvršili. Neka i Jukić ispuni svoju zakonsku obavezu i da se prekine sa opstrukcijama koje traju godinu. Novi sastanak Centralnog popisnog biroa bio bi gubljenje vremena. Neka postupi u skladu sa Zakonom jer je sve drugo pokušaj da se ozakoni nezakonito - rekao je Kremić ustvrdivši da nema zakonskog osnova da se produžava rok za objavu rezultata popisa, niti ima potrebe da se održavaju bilo kakve sjednice Centralnog popisnog biroa.

Kontrolni popis stanovništva koji je realizovan mjesec nakon glavnog popisa iz oktobra 2013. godine pokazao je da je popisano deset odsto više osoba nego što ih stvarno ima.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Željka Domazet, 17.05.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772