Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNI ZAKONA O SOCIJALNOJ ZAŠTITI: Za 10 odsto povećanje primanja korisnika prava iz socijalne zaštite

18.04.2022.


Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da će svaki korisnik prava iz socijalne zaštite u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj zaštiti preračunato dobiti uvećanje od 10 odsto u odnosu na novac koji je ranije primao po ovom osnovu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je izmjene zakona koji predviđa neodložnu i direktnu finansijsku podršku korisnicima prava iz socijalne zaštite, odnosno pripadnicima ranjivih društvenih grupa, da bi se umanjile posljedice aktuelnog rasta cijena i unaprijedio njihov socio-ekonomski položaj.

Izmjenama je povećan procenat osnovice koji služi za određivanje visine prava na novčanu pomoć, i to za pojedinca 17 odsto od osnovice, za porodicu sa dva člana 22 odsto, za porodicu sa tri člana 27 odsto, za porodicu sa četiri člana 30 odsto i za porodicu sa pet i više članova 33 odsto.

Povećan je procenat osnovice koji služi za određivanje visine prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, i to na 22 odsto od osnovice za lice koje je potpuno zavisno i 11 odsto od osnovice za lice koje je djelimično zavisno od drugog lica u zadovoljavanju osnovnih životnih i fizioloških potreba.

Povećan je i procenat osnovice koji služi za određivanje visine prava na ličnu invalidninu i to na 17 odsto od osnovice za lice koje ima tjelesno oštećenje u visini od 100 odsto, 14 odsto za lice koje ima tjelesno oštećenje u visini od 90 odsto, 12 odsto za lice koje ima tjelesno oštećenje u visini od 80 odsto, 10 odsto za lice koje ima tjelesno oštećenje u visini od 70 odsto.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 12.04.2022.

Naslov: Redakcija