Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

FOND ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE RS: U porastu naplata doprinosa

18.04.2019.


Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS ostvario je prošle godine bolje rezultate rada u svim parametrima, a samo naplata doprinosa zabilježila je rast od osam odsto u odnosu na godinu ranije.

Istakao je to direktor Fonda PIO Mladen Milić, nakon sjednice Upravnog odbora fonda na kojoj je usvojen izvještaj o radu te ustanove za prošlu godinu. Milić je naveo da se budžet Fonda PIO 2018. godine od uplate doprinosa punio oko 82 odsto, a da je država obezbijedila nedostajuća sredstva, koja su prošle godine iznosila 190 miliona KM.

- Ukupni prihodi Fonda PIO po osnovu doprinosa dostigli su 861 milion KM, a rashodi milijardu i 69 miliona maraka. Pozitivne rezultate imamo i kada je riječ pitanju potraživanja, koja su na kraju decembra iznosila 462 miliona KM, što je za 15 miliona manje u odnosu na kraj 2017. godine. Pad potraživanja osjetio se kod većine uplatilaca, a rast jedino kod zdravstvenih ustanova i samostalnih djelatnosti- rekao je Milić.

On je podsjetio da su 2018. godine bila dva vanredna povećanja penzija u efektivnom iznosu od 4,61 odsto, a bilježe se i pozitivni trendovi u strukturi korisnika. Milić je dodao da je zahvaljujući akciji "Stop prevarama, do penzije pošteno" od 2011. godine Fond PIO uštedio oko 35 miliona KM, te najavio da korisnici koji žive u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i FBiH uskoro neće biti obavezni da dostavljaju potvrdu o životu svakog decembra tekuće godine.

UO Fonda PIO, u funkciji Skupštine Penzijskog rezervnog fonda RS (PREF), usvojio je i godišnji izvještaj o poslovanju PREF-a i donio odluku o isplati dividende Fondu PIO od oko pet miliona KM.

Direktor PREF-a Miloš Grujić naveo je da su prošle godine ostvarili neto dobit od 6,1 milion KM.

- Nastavili smo trend ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti i po osnovu prihoda od kamata na obveznice ostvarili smo prihod od oko 4,8 miliona KM. U odnosu na 2017. godinu neto dobit je veća za 22 odsto, dok je isplaćena dividenda veća za deset odsto - rekao je Grujić i dodao da će biti nastavljena ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti, te da već sada mogu garantovati sličan iznos isplata i u narednom periodu.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Anita Janković Rečević, 11.04.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija