Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

U PRIPREMI IZMJENE ZAKONA O CESTOVNOM PRIJEVOZU FBIH: Vozačka dozvola biće dovoljna za obavljanje poslova profesionalnog vozača

18.04.2019.


Kako biste se zaposlili kao profesionalni vozač u Federaciji BiH, uskoro bi moglo biti dovoljno da imate završenu srednju školu i položen vozački ispit za odgovarajuću kategoriju vozila. Odnosno, kako bi se netko zaposlio kao vozač autobusa ili kamiona, više neće biti potreban završetak odgovarajuće stručne spreme za zanimanje vozač. U skladu s pravilima EU-a Naime, ako Vlada FBiH usvoji set od 25 zakona koje je predložila Udruga poslodavaca FBiH, a inicijativa je već podržana većinom glasova na tematskoj sjednici Zastupničkog doma federalnog Parlamenta, za zanimanje vozač u ovom bh. entitetu neće biti potrebna dodatna obuka.

Propisivanje obveze završetka III. stupnja stručne spreme za zanimanje vozač motornog vozila za osobe koje vrše prijevoz autobusom i teretnim vozilom stvara problem velikom broju prijevozničkih tvrtki na području FBiH. Ovakva odredba dovodi do nedostatka voznog osoblja. Izmjenom zakona osigurat će se ambijent u kojem se gospodarskim društvima omogućava normalan rad i funkcioniranje, a mladim ljudima koji imaju završenu srednju školu i položen vozački ispit za odgovarajuću kategoriju vozila pomoći da lakše dođu do zaposlenja. Nova zapošljavanja ujedno dovode i do punjenja proračuna i izvanproračunskih fondova – navodi se u obrazloženju Zakona o izmjeni Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, koji je predložila Udruga poslodavaca FBiH.

Iz Udruge nadalje smatraju kako će izmjena Zakona dovesti do harmonizacije propisa u FBiH i RS-u u kojoj postoji mogućnost da osobe sa završenom srednjom školom, bilo kojeg zanimanja, i položenim ispitom za određenu kategoriju, mogu biti zaposlene na radno mjesto vozača. – Također, prijedlog izmjene je u skladu sa zakonodavstvom zemalja okruženja i zemalja EU-a. U većini zemalja na mjesto vozača može se zaposliti svaka osoba sa završenom srednjom školom koja ima odgovarajuću kategoriju za upravljanje autobusom, odnosno teretnim motornim vozilom – naglašavaju iz Udruge poslodavaca. Razlog zbog kojeg su iz Udruge poslodavaca, između ostaloga, pokrenuli i ovu inicijativu jest činjenica kako se radi o deficitarnom zanimanju u BiH.

Odnosno, velik broj tvrtki koje se bave prijevozom putnika i tereta u FBiH suočava se s problemom nedostatka vozača autobusa i teretnih motornih vozila C i D kategorije. Smanjenje nezaposlenosti Problem nedostatka voznog osoblja nastaje zbog povećane količine posla u djelatnosti prijevoza, kao i velike potražnje za voznim osobljem i sve češćeg odlaska na rad u zemlje Europske unije. S druge strane, u FBiH osoba, osim toga što ima diplomu završenog fakulteta ili bilo koje srednje škole, mora imati i III. stupanj stručne spreme za zanimanje vozač motornog vozila jer bez toga ne može dobiti certifikat za obavljanje poslova vozača autobusa ili kamiona. Također, mnogi gradovi i općine u Federaciji BiH nemaju srednjoškolske ustanove koje bi školovale ovakve kadrove. Usvajanje ovog zakona uvelike bi smanjilo broj nezaposlenih osoba u Federaciji BiH budući da se na zavodima nalaze tisuće osoba koje bi ukidanjem obveze za zvanje vozač mogle obavljati ovaj posao.


IZVOR: Vebsajt Relax, 14.04.2019.

Naslov: Redakcija