Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

SUD BIH: Poslodavci od radnika ne smiju da traže medicinske nalaze

18.04.2017.


Sud Bosne i Hercegovine proglasio je neutemeljenom tužbu Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo kojom je traženo da Rešenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH bude poništeno. Prema ovoj odluci suda poslodavac nema pravo da od radnika traži medicinske nalaze.

Sud je zaključio da je Rešenje Agencije pravilno i zakonito, saopšteno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH. Agencija je tim rešenjem Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo zabranila da, osim Izveštaja o privremenoj sprečenosti za rad, prikuplja medicinsku dokumentaciju osiguranika od njihovih poslodavaca, u svrhu rešavanja zahteva za refundaciju naknade plate za vrijeme privremene sprečenosti za rad preko 42 dana.

- Shodno pravilnom zaključku Agencije, za refundaciju naknade plate poslodavcu u postupku rešavanja zahteva poslodavcima su potrebne i dovoljne samo doznake o bolovanju, tako da poslodavac u vezi svog zaposlenika može obrađivati samo podatke koji su mu dostavljeni u doznakama za bolovanje i ne može od zaposlenika tražiti da dostavi bilo kakav nalaz koji se tiče bolesti, niti to može od poslodavca tražiti Zavod u postupku refundacije - stav je Suda koji je doneo odluku.


IZVOR: Vebsajt Blic, 13.04.2017.