Zastava Srbije

POSJETA KANCELARIJI ZA EVROPSKE INTEGRACIJE VLADE REPUBLIKE SRBIJE


Predstavnici Resora za evropske integracije u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, u periodu od 13. do 16. aprila 2016. godine boravili su u radnoj posjeti Kancelariji za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Tokom posjete predstavnici Ministarstva su se bliže upoznali sa aktivnostima na izradi odgovora na Upitnik Evropske komisije, dinamikom njihove izrade i procedurom usvajanja na sjednici Vlade Republike Srbije, ulogom organizacija civilnog društva u procesu pripreme odgovora na Upitnik, prevođenjem odgovora na upitnik i dodatnih materijala, te dodatnim pitanjima nakon dostavljanja odgovora na Upitnik.

Pored sastanaka sa predstavnicima Kancelarije, održani su i sastanci sa službenicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije.

Posjetu je finansijski podržala Ambasada Velike Britanije u BiH, a u istoj su učestvovali i predstavnici drugih nivoa vlasti u BiH.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, 15.04.2016.

DELEGACIJA EU U BIH: Problemi sa popisom blokiraju napredak ka evropskim integracijama

Problemi sa popisom stanovništva ponovo blokiraju dalji napredak BiH na putu ka EU, izjavio je šef Delegacije EU u BiH, Lars-Gunar Vigemark.

Kao jedan od uvodničara na redovnoj nedjeljnoj sesiji "Kruga 99" o temi "Međuzavisnost reformi i aplikacije za članstvo BiH u EU", Vigemark je istakao da podaci popisa treba da budu što prije objavljeni radi perspektivnije evropske budućnosti BiH.

On je naglasio da za EU nije relevantno o kojoj je nacionalnosti riječ, već konkretni podaci o stanovništvu.

"Ono što nas konkretnije interesuje jesu činjenice gdje živite. Ako tu živite - šta radite, da li ste zaposleni, da li se školujete, a ne nečija nacionalnost. Možda svi koji su zaduženi za pitanja popisa stanovništva moraju i to uzeti u obzir", poručio je Vigemark.

Specijalni predstavnik EU je ukazao na važnost ekonomskog razvoja u BiH, jer se budućnost zemlje i te kako svodi na ekonomske okvire.

Kad je riječ o sprovođenju reformi, on je ocijenio da je ostvaren određeni zamah i dinamika, pogotovo nakon podnošenje aplikacije za članstvo u EU, ali i naglasio važnost da u narednom periodu bude održana ta ostvarena dinamika.

"Prvo i najvažnije pitanje jeste omogućavanje lakšeg pronalaženja posla i otvaranje novih radnih mjesta. U ovoj oblasti je proteklih mjeseci zabilježen manji napredak i statistike pokazuju da se stopa nezaposlenosti smanjila za nekih dva odsto", istakao je Vigemark.

On smatra da je sad potrebno sprovesti zakone o radu koji su usvojeni i smanjiti troškova rada, ali je dodao da ne govori o smanjenju plata, već smanjenju stope doprinosa koje je poslodavac obavezan plaćati.

Prema njegovim riječima, potrebno je smanjiti cijene lijekova, odnosno marže koja se uzima na lijekove na tržište BiH, a koji su "30 pa i 50 puta skuplji nego u zemljama regiona.

"Ne moram ni naglašavati da bi takav potez bio u interesu ugroženih grupa, starijih lica, bolesnih i demobilisanih boraca. Ne mogu razumjeti zašto nije došlo do realizacije toga", rekao je Vigemark.

Vigemark je ukazao i na potrebu sklapanja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom, te je napomenuo da se aranžmani sa MMF-om svode na ispunjavanje zahtjeva.

Govoreći o mehanizmu koordinacije i prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Vigemark je istakao da su svi upoznati s tim koje zahtjeve treba ispuniti i da se umjesto priče treba okrenuti konkretnim djelima.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, 17.04.2016.