Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA PORODIČNOG ZAKONA RS: Nepokretnosti, prava veće vrijednosti i vrednije stvari iz imovine maloljetnika mogu se otuđiti ili opteretiti samo radi izdržavanja, liječenja, vaspitanja ili obrazovanja maloljetnog djeteta i to samo ako su iscrpljene sve mogućnosti lica koja su po zakonu dužna da izdržavaju dijete

18.03.2024.


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su, u okviru Osme redovne sjednice, u Banjoj Luci, Zakon o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona po hitnom postupku.

Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Miloš Bukejlović je, obrazlažući ovaj zakon, rekao da je njegov cilj dodatna zaštita imovinskih prava i interesa djeteta.

On naveo da je Ministarstvo pravde, kao obrađivač ovog akta, primilo više inicijativa udruženja građana čiji je primaran cilj djelovanja zaštita porodice i djece izmjenama člana 335. Porodičnog zakona, koje se odnose na ograničavanje raspolaganja imovinom kada je riječ o novcu djeteta, kao i da ova novina u porodičnom zakonodavstvu dovodi do niza poteškoća u primjeni kod organa starateljstva, u bankarskom sektoru raspolaganje štednjom, kao i kod samih roditelja.

Ministar Bukejlović je podsjetio da zaštita imovinskih prava i interesa djeteta nije novina u pravnom sistemu Srpske.

“U Porodičnom zakonu SRBiH iz 1979. godine, bilo je predviđeno rješenje da roditelji mogu raspolagati imovinom djeteta pokretnim stvarima veće vrijednosti i nepokretnosti, samo kada je to za potrebe djeteta, a isto rješenje je preuzeto i u Porodičnom zakonu iz 2002. godine", posjetio je ministar Bukejlović.

On je rekao da je član 335. zakona, izmijenjen, tako da se propisuje da se nepokretnosti, prava veće vrijednosti i vrednije stvari iz imovine maloljetnika mogu otuđiti ili opteretiti samo radi izdržavanja, liječenja, vaspitanja ili obrazovanja maloljetnog djeteta i to samo ako su iscrpljene sve mogućnosti lica koja su po zakonu dužna da izdržavaju dijete.

Predviđeno je i da imovinom maloljetnog djeteta roditelji mogu raspolagati samo uz prethodnu saglasnost organa starateljstva", rekao je ministar Bukejlović.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde RS, 14.03.2024

Naslov: Redakcija