Zastava Srbije

EU PREDLOŽILA KOVID PASOŠE

18.03.2021.


Takozvani kovid pasoši biće kreirani tako da građanima Evropske unije omoguće slobodno i bezbjedno putovanje unutar bloka i pokazivaće tri stvari dokaz o primljenoj vakcini protiv virusa korona, negativan test na koronu ili prisustvo antitijela kod onih koji su preležali kovid, navedeno je u planu Evropske komisije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula for der Lajen potvrdila je na konferenciji za medije poslije sastanka komesara da će digitalni zeleni sertifikati za putovanja biti spremni do ljeta.

- Ovo je instrument za kretanje građana unutar EU. Želimo vremenom da proširimo ovaj instrument na treće zemlje čiji građani budu željeli da dođu u zonu šengena. Sve će vjerovatno biti spremno do juna - rečeno je na konferenciji.

U EK kažu da njihov prijedlog sertifikata prihvata potvrde o vakcinaciji vakcinama koja su dobila odobrenje za promet širom EU, ali da države članice mogu da odluče da prihvate i druge vakcine kao uslov slobodnog putovanja na njihovoj teritoriji.

Sertifikati će biti dostupni za sve građane EU, priznati u svim zemljama EU, biće besplatni i izdavaće se u digitalnom ili papirnom formatu.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 17.03.2021.

Naslov: Redakcija