Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

PORESKA UPRAVA RS: Uvedene elektronske prijave za više vrsta taksi

18.03.2019.


Poreska uprava Republike Srpske uvela je novu mogućnost - elektronsko podnošenje poreskih prijava za posebnu republičku, komunalnu i boravišnu taksu, sa ciljem jačanja usluga poreskim obveznicima i pojednostavljenja procedura.

Ova nova usluga uvedena je u ponedjeljak, 11. marta, i za sada je ostavljena mogućnost dobrovoljne prijave, ali će od 20. marta elektronsko podnošenje poreskih prijava za posebnu republičku, komunalnu i boravišnu taksu biti obavezno, saopšteno je iz Poreske uprave.

Poreska uprava obavještava da je, s tim u vezi, stavljanjem u funkciju ove nove usluge počela i registracija korisnika sistema-fizičkih lica koja su od poreskog obveznika ovlašćena za podnošenje poreskih prijava.

U saopštenju se podsjeća da su predstavnici Poreske uprave početkom marta širom Srpske održali niz obuka poreskih obveznika za elektronsko podnošenje poreskih prijava za posebnu republičku, komunalnu i boravišnu taksu.

Ova aktivnost je organizovana u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske sa ciljem da se poreskim obveznicima pomogne da što lakše i jednostavnije podnesu ove poreske prijave elektronskim putem.

Poreska uprava Republike Srpske je u posljednjih nekoliko godina učinila mnogo na polju pružanja elektronskih usluga poreskim obveznicima, te će i u narednom periodu nastaviti putem razvoja elektronskih servisa i težiti podsticanju poreskih obveznika da ih aktivno koriste.

Opredjeljenje Poreske uprave za naredni period je da omoguće podnošenje svih poreskih prijava elektronskim putem, registraciju poreskih obveznika i obveznika doprinosa elektronskim putem, ali i da završe razvoj funkcionalnosti e-sandučeta, te da konstantno ispituju potrebe poreskih obveznika kako bi kreirali nove elektronske usluge.

Sve potrebne informacije o postupku registracije i načinu popunjavanja prijava mogu se naći na internet stranici Poreske uprave u rubrici "Aktuelnosti".


IZVOR: Vebsajt RTRS, 13.03.2019.

Naslov: Redakcija