Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

ZAKONSKI UREDITI VANTJELESNU OPLODNJU U SRPSKOJ: Olakšan proces liječenja, inspekcijski nadzor klinika i način finansiranja postupka

18.03.2019.


Poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović smatra da u Srpskoj treba da bude donesen Zakon o vantelesnoj oplodnji i da pravna praznina u ovoj oblasti omogućava razne zloupotrebe.

Kada bi zakonski uredili ovu oblast, bila bi obezbeđena zaštita prava parova, ali i olakšan proces lečenja, inspekcijski nadzor klinika i način finansiranja postupka – rekla je Stevanovićeva.

Prema njenim rečima, sve zemlje u Evropi i okruženju, pa i Federacija BiH, imaju ovaj zakon, pa bi trebalo da on bude donesen i u Republici Srpskoj.

Ona je navela da, prema nezvaničnim informacijama, u BiH ima više od 50.000 ljudi koji ne mogu da dobiju potomstvo, dodajući da, nažalost, postoji siva zona koja omogućava zloupotrebu položaja tih ljudi.

Treba naglasiti i to da su za mnoge porodice i bračne parove troškovi vantelesne oplodnje veliki i da je usvajanje ovog zakona preko potrebno – naglasila je Stevanovićeva.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, 13.03.2019.

Naslov: Redakcija