Zastava Srbije

PREDSTAVLJEN PROGRAMA EVROPSKE UNIJE ZA LOKALNI RAZVOJ I ZAPOŠLJAVANJE


Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske, Zlatan Klokić prisustvovao je, 17. marta 2016. godine, predstavljanju novog Programa Evropske unije za lokalni razvoj i zapošljavanje u zgradi Delegacije EU u Sarajevu.

Delegacija EU u BiH predstavila je u Sarajevu novi Program EU za lokalni razvoj i zapošljavanje vrijedan 19 miliona evra sa ciljem poboljšanja životnog standarda, pružanja prilika za zapošljavanje i poboljšanje kvaliteta života građana u područjima sa velikim procentom izbjeglica, povratnika i raseljenih lica kao i u područjima koja su bila pogođena poplavama u maju 2014. godine.

Projekat je predstavljen u zgradi Delegacije EU u Sarajevu, a prisutnima su se osim ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatana Klokića obratili šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunar Vigemark te premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

"Uspostavljanje Fonda solidarnosti Republike Srpske kao i programa EU sanacije od poplava donijelo je sinergetske efekte oporavka u poplavljenim područjima i zato se iskreno se nadamo da će aktivnosti novog Programa lokalnog razvoja i zapošljavanja, u svim svojim segmentima biti sprovedene u saradnji sa nadležnim institucijama Republike koje se u tom smislu stavljaju na raspolaganje u sprovođenju ovog, za Republiku Srpsku, važnog programa", naglasio je ministar Klokić u svom obraćanju.

U okviru Programa sprovodiće se tri projekta posredstvom partnerskih organizacija GIZ, ILO i UNDP koje su predstavile svoje planirane aktivnosti na realizaciji tih projekta, te će u naredne tri godine, raditi na poboljšanju životnog standarda, poboljšanju socijalne inkluzije kao i na stvaranju mogućnosti za zapošljavanje.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunar Vigemark rekao je kako se ovaj projekat oslanja na Program EU za oporavak od poplava, koji je pozitivno uticao na život više od 610.000 ljudi ugroženih poplavama u BiH te dodao da je suština programa omogućiti otvaranje više radnih mjesta, osigurati kvalitetnija radna mjesta u lokalnim zajednicama koje su bile teško pogođene poplavama od prije dvije godine, ali takođe i na područjima koja imaju interno raseljena lica, izbjeglice i druge ugrožene kategorije stanovništva.


Izvor: Vebsajt Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, 17.03.2016.