Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

UREDBA O IZMJENI UREDBE O VISINI PUTARINE: Uredba stupa na snagu 23. marta 2016. godine. Na autoputu BANJA LUKA - Gradiška putarina skuplja od 0,50 do dvije marke u zavisnosti od kategorije vozila


Vozači će na autoputu BANJA LUKA - Gradiška od 23. marta 2016. godine plaćati skuplju putarinu, predviđeno je Uredbom o izmjeni Uredbe o visini putarine ("Sl. glasnik RS", br. 19/2016)

Vlada Republike Srpske je krajem februara na inicijativu preduzeća "Autoputevi RS" usvojila odluku o poskupljenju putarine na autoputu od 0,50 do dvije marke u zavisnosti od kategorije vozila. Najvećim poskupljenjem u iznosu od dvije marke obuhvaćeni su vozači kamiona koji će umjesto deset maraka za putarinu morati da izdvajaju 12, dok nova cijena putarine za putnička vozila iznosi 2,5 KM, za vozila sa prikolicom pet, a za autobuse sedam maraka.

Direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić ranije je rekao da su pokrenuli inicijativu za poskupljenje putarine jer su smatrali da na sadašnju cijenu putarine treba dodati PDV.

- Riječ je o korekciji cijena za iznos PDV-a koji do sada nije bio uključen u ukupan iznos - rekao je Topić i podsjetio da je naplata putarine na autoputu BANJA LUKA - Gradiška počela 16. marta 2015. godine, te da prvobitne cijene koje su formirane nisu uključivale PDV jer "Autoputevi" tada nisu bili u PDV sistemu.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, M. Mi., 17.03.2016.