Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PRAVILNIK O OGRANIČENjIMA I ZABRANAMA HEMIKALIJA: Nakon 12. aprila 2020. godine u RS se zabranjuje stavljanje na tržište termalnog papira koji sadrži bisfenol A u koncentraciji koja je jednaka ili veća 0,02 masenog udjela

18.02.2020.


Zbog prisutnosti štetne hemikalije bisfenol A u termalnom papiru na fiskalnim računima, slipovima sa platnih kartica i izvodima sa bankomata, u Republici Srpskoj će od 12. aprila biti zabranjena upotreba ovog papira. Riječ je o usklađivanju sa direktivama Evropske unije, koja je početkom ove godine zabranila bisfenol A u termalnom papiru.

Pravilnikom o ograničenjima i zabranama hemikalija ("Sl. glasnik RS", br. 79/2019) Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zabranjuje se stavljanja na tržište termalnog papira koji sadrži bisfenol A u koncentraciji koja je jednaka ili veća 0,02 masenog udjela, nakon 12. aprila.

Pravilnik od 12.aprila 2017. godine sadržavao je istu odredbu zabrane, s tim što je prelazni period za primjenu ovog ograničenja bio tri godine, od stupanja na snagu Pravilnika.

Najpraktičnije bi bilo da se pri uvozu na granici intenziviraju kontrole, ali pod uslovom da to rade u oba entiteta i Brčko distrikt, jer u tom slučaju neće biti problema u unutrašnjem prometu, smatraju u Inspektoratu Republike Srpske.

To će sasvim sigurno iziskivati izuzimanje uzoraka za laboratorijske analize, a samim time moramo znati koja je to laboratorija koja će vršiti te analize i precizirati šta se sve ubraja u termalni papir. Uputili smo molbu Institutu za javno zdravstvo RS da sa zemljama u regionu ispitaju koje to laboratorije mogu vršiti takve analize.

Problem nije samo u termalnom papiru s obzirom na to da se bisfenol A nalazi u raznim proizvodima i ambalaži, pa u Centru za životnu sredinu očekuju da naredni korak bude zabrana i jednokratne plastike, koja sadrži oznaku BPA.

Ono što mi kao građani možemo da radimo je da smanjimo korištenje jednokratne ambalaže, a trendovi su takvi da je sve više ljudi svjesno štetnosti plastike ne samo po naše zdravlje, već i za životnu sredinu.

Bisfenol A, kao hormonski otrov, izaziva niz reproduktivnih, imunoloških, neuroloških i mataboličkih poremećaja, ali i kancerogena oboljenja. Zabrana bisfenola A na fiskalnim računima, slipovima sa platnih kartica i izvodima sa bankomata prvi je korak na kojem se ne smije stati, a nadležni do aprila moraju otkloniti sve nedoumice u vezi s postupkom kontrole.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 14.02.2020.

Naslov: Redakcija