Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

ZAKON O POSREDOVANjU U ZAPOŠLjAVANjU I PRAVIMA ZA VRIJEME NEZAPOSLENOSTI: Boračke kategorije neće ostati bez zdravstvenog osiguranja

18.02.2020.


Neće biti boračkih kategorija koje će ostati bez zdravstvenog osiguranja jer će Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite od 1. marta u Poreskoj upravi Srpske vršiti prijavu svih korisnika prava po propisima iz ove oblasti koji su to osiguranje koristili po osnovu nezaposlenosti, najavio je resorni ministar Duško Milunović.

Milunović je rekao da ova prijava obuhvata i zaštitu civilnih žrtava rata i zaštitu žrtava ratne torture.

On je naglasio da će Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, kao uplatilac doprinosa za zdravstveno osiguranje za navedene kategorije, po automatizmu izvršiti prijavu za zdravstveno osiguranje Poreskoj upravi, na osnovu evidencija Zavoda za zapošljavanje Srpske.

Milunović je naveo da gradski i opštinski organi uprave nadležni za poslove boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata nemaju obavezu u pogledu ove prijave za zdravstveno osiguranje za navedene kategorije.

On je naglasio da je resorno ministarstvo o ovome uputilo dopis Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i svim opštinskim i gradskim organima uprave u Republici.

Milunović je ukazao da su se nakon stupanja na snagu Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010, 102/2012 i 94/2019) u javnosti pojavile dezinformacije da će biti boračkih kategorija koje će ostati bez osnovnog zdravstvenog osiguranja.


IZVOR: Vebsajt Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, 13.02.2020.

Naslov: Redakcija