Zastava Srbije

ODRŽAN MINISTARSKI SASTANAK U OKVIRU STRUKTURALNOG DIJALOGA O PRAVOSUĐU IZMEĐU EU I BIH: Razmatran Nacrt zakona o Sudu BiH


Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović, prisustvovao je petom ministarskom sastanku u okviru Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH, koji je održan 17. februara 2016. godine, u Sarajevu.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je ovom prilikom da je postignut napredak, ali da nema konačnog riješenja.

"Radna grupa ne može sama, jasna je situacija da ne možemo dalje bez ministara pravde, a jasna je smjernica i podgrupi. Mi smo iznijeli našu projekciju o Zakonu o Sudu BiH", naveo je ministar Kasipović.

Na sastanku je odlučeno da će razgovori u okviru Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH biti nastavljeni sljedeće sedmice, u Banjoj Luci, sa akcentom na pitanje proširene nadležnosti Suda BiH.

"Razumijemo značaj ovog pitanja i koliko je važno da dođemo do rješenja. Najlošije je aktuelno rješenje o načinu organizovanja Suda BiH u toj oblasti, stoga sam mišljenja da je potrebno čuti i druge prijedloge u Banjoj Luci, gdje će se nastavljati razgovori", rekao je ministar Kasipović.

Generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristian Danijelson rekao je da je održana uspješna sesija Strukturalnog dijaloga i potvrdio da je bilo riječi o nadležnostima i Nacrtu zakona o Sudu BiH, gdje je postignut značajan napredak na pitanjima koja će se nastaviti riješavati.

On je naglasio važnost nezavisnosti pravosuđa za cjelokupnu vladavinu prava.

"Podržavaćemo dalje reforme i EU daje podršku da bi bio realizovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Danijelson i naglasio značaj pregovora sa EU o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je da je tokom razgovora o Zakonu o sudovima BiH, Radna grupa ponudila dva koncepta, da se razgovara i formiranju višeg suda, kao druge instanci Suda BiH.


Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 17.02.2016.