Zastava Srbije

SAVEZ SINDIKATA RS: Najniža plata da iznosi 800 KM

18.01.2023.


Savez sindikata Republike Srpske predložiće da iznos najniže plate bude 800 KM, što je u skladu sa realnim troškovima života, istakla je predsjednik Saveza Ranka Mišić.

Navedeni iznos je za 150 KM veći od sada utvrđene najniže plate, a prema riječima Mišićeve novi iznos treba da uključi inflaciju od 16,8 odsto, poskupljenje osnovnih životnih namirnica i troškove za sindikalnu potrošačku korpu.

"To bi trebalo da bude 800 KM, a u drugom krugu da dosegnemo 1.000 KM kao iznos najniže plate. Mi stavljamo to na sto, i argumentovano ćemo braniti ovaj prijedlog", rekla je Mišićeva.

Mišićeva je ocijenila uvredljivim prijedlog Unije udruženja poslodavaca od 673 KM kao najniže plate u Srpskoj i dodala da je besmisleno pričati o povećanju od 23 KM u odnosu na sadašnji iznos minimalne plate.

Ona je navela da se Vlada Srpske u protekle četiri godine odrekla značajnog iznosa koji je ostao u privredi, te da su Sindikatu očekivali da se taj iznos prelije u plate zaposlenih.

Izvršni odbor Unije poslodavaca Republike Srpske, koji je održao elektronsku sjednicu u četvrtak, 5. januara, donio je zaključak da iznos najniže plate u ovoj godini treba da bude 673 KM.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je ranije da će Vlada, ako ne bude dogovora socijalnih partnera, donijeti odluku o visini najniže plate za ovu godinu prije nego što bude isplaćena prva ovogodišnja - januarska koja se dijeli u februaru.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Nezavisne, 14.01.2023.

Naslov: Redakcija