Zastava Srbije

PRAVILNIK O DINAMICI ZAMJENE FISKALNIH SISTEMA U FBIH: Za uređaje starije generacije nema rezervnih dijelova, osim za uređaje u garantnom roku

18.01.2022.


Posljedice pandemije osjećaju se u svim oblastima privrede, a nemogućnost nabavke određenih sirovina i materijala za rad sve je veća.

Tako se i Tring d.o.o. Complete Engineering iz Gračanice, firma koja je vodeći proizvođač fiskalnih sistema za područje Federacije BiH i ponuđač kvalitetnih proizvoda, usluga i rješenja iz oblasti informatike, elektronike i mašinstva, našla u problemu.

U pismu koje su poslali Ministarstvu finansija Federacije BiH, iz firme Tring istakli su nemogućnost osiguravanja rezervnih dijelova za fiskalne kase iz prethodnih generacija.

"Ključni razlozi za to su posljedice prouzrokovane pandemijom te novim pravilnikom, gdje su tačno definisani uslovi novih uređaja. Shodno tome, mi smo sve svoje strane dobavljače informisali i zajedno radili na planu nabavke elektronskih komponenti za nove uređaje te potpisali nove ugovore i obaveze po istom. Iz toga proizilazi da za uređaje starije generacije nismo u mogućnosti osigurati rezervne dijelove, osim za uređaje u garantnom roku, kako je i definisano u sada već starom Pravilniku o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Sl. novine FBiH", br. 74/2021 – dalje: Pravilnik)", stoji u pismu koje je potpisao direktor ove firme Nihad Hodžić.

Zamjenu fiskalnog modula i matične ploče, kažu, moguće je vršiti isključivo na fiskalnim uređajima koji su inicijalno fiskalizirani u periodu od 1. septembra 2019. do 1. septembra 2021. godine.

Ostaje pitanje da li će oni koji imaju starije uređaje u Federaciji BiH ipak morati zamijeniti svoje fiskalne kase ili će ipak biti osigurani rezervni dijelovi i za starije uređaje, s obzirom na to da dosta privrednika u FBiH ima upravo takve.

Podsjetimo da je u septembru Pravilnik kojim je bila predviđena obaveza da privrednici moraju nabaviti nove fiskalne uređaje, iako nije prošao Predstavnički dom Parlamenta FBiH, bio objavljen u Službenim novinama. Nakon toga, brojni privrednici, ali i opozicija, usprotivili su se ovoj odluci federalne ministrice finansija Jelke Milićević, ističući kako bi to bio ogroman udar za privredu. Isticali su kako bi nabavka novih fiskalnih uređaja značila dodatni trošak od nekoliko desetina, pa i stotina hiljada maraka.

Nakon pritiska, sredinom decembra Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH stavljen je van snage, nakon čega su i privrednici mogli predahnuti.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 15.01.2022.

Naslov: Redakcija