Zastava Srbije

DO KRAJA JANUARA 2017. GODINE BIĆE IZRAĐENA ANALIZA DUGOVANJA NA OSNOVU NAKNADA PREMA ZAPOSLENIM U JAVNOM SEKTORU RS

18.01.2017.


Analiza dugovanja na osnovu naknada prema zaposlenim u javnom sektoru Republike Srpske biće urađena do kraja januara 2017. godine, a socijalni partneri intenziviraće pregovore kako bi što prije bio izrađen opšti kolektivni ugovor.

Dogovor o ova dva pitanja postignut je 16. januara 2017. godine na sastanku potpredsjednika Vlade RS Antona Kasipovića i ministra uprave i lokalne samouprave Lejle Rešić sa predsjednicima sindikata uprave, radnika unutrašnjih poslova i pravosuđa Tomislavom Vrhovcem, Anicom Jondić i Sinišom Petrovićem.

- Prilikom izrade analize dugovanja poseban akcenat biće stavljen na naknade za prevoz. Novi sastanak sa predstavnicima sindikata biće održan nakon što bude urađena ova analiza, odnosno krajem januara ili početkom februara - saopštio je Biro za odnose sa javnošću Vlade RS.

Na sastanku je bilo riječi i o ostalim zajedničkim aktivnostima socijalnih partnera u 2017. godini, a Vlada je zatražila od predstavnika sindikata da daju sugestije za njen prijedlog za program rada Narodne skupštine Republike Srpske i 2017. godini.

Petrović je naglasio da je potrebno što prije napraviti analizu dugovanja na osnovu naknada za prevoz, jer je to trenutno najveći problem sa kojim se suočavaju radnici.

- Pitanje naknada prioritet je za sindikat. Dogovoreno je i da napravimo plan aktivnosti socijalnih partnera za ovu godinu - naveo je Petrović.

Vrhovac vjeruje da će se, nakon što izrade plan aktivnosti za ovu godinu, sve strane pridržavati tog dokumenta. Sindikati su poručili i da treba što prije da bude donesen opšti kolektivni ugovor, jer se za nepunih sedam dana navršava godina od stupanja novog Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2016) na snagu. Socijalni partneri u 2016. nisu mogli da se dogovore o ovom dokumentu, zbog čega je Vlada RS odredila njegove osnovne odredbe koje će biti na snazi sve dok poslodavci, sindikati i Vlada ne postignu potpunu saglasnost.

Sastanku sa predstavnicima Vlade RS i sindikata nisu prisustvovali poslodavci. Iz Vlade su saopštili da će i njih narednih dana pozvati na odvojeni sastanak.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Marijana Miljić, 17.01.2017.