Zastava Srbije

PRAVILNIK O IZMJENAMA PRAVILNIKA O OBLIKU, SADRŽAJU I MINIMALNIM ZAŠTITNIM ELEMENTIMA PASOŠA, DIPLOMATSKOG I SLUŽBENOG PASOŠA: Pravilnik stupa na snagu 18. januara 2017. godine i njegov cilj je lakše sprovođenje tendera za pasoške knjižice, te izmjena tehnologije izrade pasoša

18.01.2017.


Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine donijelo je Pravilnik o izmjenama Pravilnika o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima pasoša, diplomatskog i službenog pasoša ("Sl. glasnik BiH", br. 2/2017), potvrđeno je iz ovog Ministarstva.

Kako se navodi u pojašnjenju, ove promjene neće utjecati na vanjski izgled pasoša ili procedure za njegovo izdavanje. Inicijativa za izmjenu je pokrenuta s ciljem izmjene tehnologije izrade pasoša jer je evidentno da sadašnji model prilično otežava nabavku pasoških knjižica, što je između ostalog i razlog za zastoj u provođenju aktuelnog tendera.

- Izmjena se odnosi samo na stranicu sa ličnim podacima koja ne mora nužno do te mjere biti definisana ovim Pravilnikom, a način na koji je ona definisana dosadašnjim pravilnicima prilično je limitirao tehnologiju personalizacije ovog dokumenta. Izmjenom Pravilnika zasigurno će se doći do rješenja koja podrazumijevaju bolji balans između ekonomičnosti i zadovoljavajućeg nivoa sigurnosti dokumenata. Predmetnim izmjenama će se omogućiti potencijalnim ponuđačima da na konkurentskoj osnovi daju svoje ponude, čime će se u potpunosti osigurati primjena Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik BiH", br. 39/2014) u pogledu poštivanja principa konkurentnosti i transparentnosti. Ovo će omogućiti i povećanje broja eventualnih dobavljača, čime ćemo vjerujemo postići veću konkurenciju, a time i povoljniju i ekonomičniju cijenu za isporuku obrazaca pasoša imajući u vidu i platežnu moć državljana BiH - naveli su u pojašnjenju pristiglom iz Ministarstva civilnih poslova.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 17.01.2017.