Zastava Srbije

USTAVNOPRAVNA KOMISIJA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Nema konsenzusa za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike BiH, te Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH. Ustavni sud BiH treba da donese odluke. Podržan ustavni osnov za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi, ali ne i principi ovog zakona

18.01.2017.


Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH obavijestiće Ustavni sud BiH da nije uspjela postići konsenzus u vezi sa njegovim zahtjevom za davanje odgovora na navode iz zahtjeva poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine i da Sudu prepušta da donese konačnu odluku u skladu sa svojim nadležnostima.

Komisija je ovaj zaključak usvojila na sjednici održanoj 17.01.2017. godine, nakon što je na prethodnim sjednicama provela raspravu o zahtjevu Ustavnog suda, kad je izjašnjavanje odgođeno kako bi se pokušao postići jedinstven stav.

Nakon konstatovanja da nema jedinstvenog stava u vezi sa zahtjevom Ustavnog suda, član Komisije Borjana Krišto predložila je navedeni zaključak, koji je dobio podršku četvoro članova, dok su protiv bila tri člana.

"Šta god da odgovorimo ili uopšte ne odgovorimo, Sud će se donijeti svoju odluku", zaključila je Krištova.

Komisija je identičan zaključak usvojila i kada je riječ o zahtjevu Ustavnog suda BiH u vezi sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH.

Ustavnopravna komisija podržala je ustavni osnov za Prijedloga zakona o dopuni Zakona o upravi, koji je predložio poslanik Damir Arnaut, ali ne i principe ovog zakona.

Arnautovim prijedlogom predviđa se da se kazne od 150 do 500 KM za odgovorne u organima uprave koje ne postupe po zahtjevu brojnih pravnih i fizičkih lica koje već postoje, prošire i za nepostupanje po zahtjevima Parlamentarne skupštine BiH.

Član Komisije Momčilo Novaković istakao je da ovaj prijedlog ne služi svojoj svrsi i samo komplikuje i čini nejasnim proceduru, ocijenivši da parlament ima dovoljno mehanizama da sankicionišemo neodgovorne.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 17.01.2017.