Zastava Srbije

ODLUKA O PRIVREMENOJ MJERI ZA OGRANIČENJE VISINE CIJENE PELETA U RS: Odluka će biti na snazi do 31. marta 2023. godine

17.11.2022.


U Republici Srpskoj je stupila na snagu odluka o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta po kojoj je propisana najviša prodajna cijena od 480 KM plus PDV po toni, rečeno je Srni u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada Republike Srpske 3. novembra usvojila odluku o ograničenoj cijeni peleta u svim pakovanjima, u trgovini na malo.

Odluka je objavljena u "Službenom glasniku" i prestaje da važi 31. marta naredne godine.

Inspekcijski nadzor nad primjenom ove odluke vrši Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave, a u skladu sa ovlaštenjima propisanim Zakonom o regulisanju cijena i propisom kojim se uređuje inspekcijski nadzor.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić ranije je razgovarala sa predstavnicima privrednih društava koja se bave proizvodnjom peleta.

Proizvođači peleta su, tokom sastanka, istakli da je domaće tržište gotovo u potpunosti snabdjeveno, uz apel nadležnim ministarstvima i Vladi RS da Savjetu ministara upute inicijativu za stavljanje van snage odluke o zabrani izvoza peleta i na taj način omoguće plasiranje viška proizvoda na međunarodno tržište i očuvanje kontinuiteta plasmana robe na ova tržišta.

Gašićeva je navela da službe resornih ministarstava prate stanje snabdjevenosti tržišta, napominjući da će u narednom periodu inspekcijski organi vršiti kontrolu poštovanja odluke o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta.

Ona je rekla da je cilj mjera Vlade zaštita životnog standarda i zadovoljenja potreba stanovništva, te da ni na koji način nisu usmjerene na ugrožavanje poslovanja privrednih subjekata.

Gašićeva je poručila i da će u skladu sa situacijom na tržištu biti razmatrane moguće inicijative prema Savjetu ministara.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 12.11.2022.

Naslov: Redakcija