Zastava Srbije

DO 15. APRILA OBAVEZNA UPOTREBA ZIMSKE OPREME ZA VOZILA

17.11.2020.


U Republici Srpskoj je od 15. novembra 2020. godine obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za sva motorna vozila, bez obzira na vremenske prilike, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se gume sa zimskim profilom na sva četiri točka /dubina profila najmanje četiri milimetra/ ili gume sa ljetnim profilom /dubina profila najmanje četiri milimetra/ i pribor sa odgovarajućim lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske točkove.

Za teretna motorna vozila preko 3,5 tona i autobuse zimska oprema uključuje i lopatu za snijeg i vreću sa pijeskom.

Iz MUP-a napominju da niska temperatura, snijeg i česte obilne kiše nepovoljno djeluju na motorna vozila, posebno kada se intenzivnije koriste.

"Zbog snijega ili leda sistemi teže prenose snagu na površinu kolovoza, a niska temperatura sprečava normalan rad motora, crpi energiju iz akumulatora ili oštećuje druge dijelove vozila, što utiče na bezbjednost saobraćaja. Zbog toga savjetujemo vozačima da na vrijeme pripreme vozila za nastupajuću zimsku sezonu i provjere tehničku ispravnost, te tako utiču na ličnu bezbjednost, ali i na unapređenje stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima", saopšteno je iz MUP-a.

Zimska oprema obavezna je do 15. aprila naredne godine.

Iz MUP-a apeluju i na poštovanje saobraćajnih propisa.

U Bosni i Hercegovini je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za sva motorna vozila, bez obzira na vremenske prilike.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se gume sa zimskim profilom na sva četiri točka, dubine profila najmanje četiri milimetra, ili gume sa ljetnim profilom, dubina profila najmanje četiri milimetra, i pribor sa odgovarajućim lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske točkove.

Za teretna motorna vozila mase iznad 3,5 tone i autobuse zimska oprema uključuje i lopatu za snijeg i vreću sa pijeskom.

Zimska oprema obavezna je do 15. aprila naredne godine.

Ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme u vrijeme kada je zimska oprema zakonski obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i da otkloni neispravnost. Odnosno, da upotrijebi zimsku opremu.

Novčana kazna je 40 maraka. Vozači koji nekorištenjem i neposjedovanjem zimske opreme izazovu saobraćajnu nezgodu, kazna je od 50 do 200 maraka, može se izreći jedan kazneni bod, i može se izreći zabrana upravljanja vozilom u trajanju do 50 dana.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske i Avaz, 15.11.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija