Zastava Srbije

PRIJEDLOZI ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POSEBNIM REPUBLIČKIM TAKSAMA, O KOMUNALNIM TAKSAMA I O ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA: Pojedine takse niže za 30 odsto, a biće i ukidanja nameta

17.11.2020.


Vlada Republike Srpske, s ciljem smanjenja parafiskalnih nameta i opterećenja privrede, utvrdila je prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim republičkim taksama, Zakona o komunalnim taksama i Zakona o administrativnim taksama.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će nakon usvajanja ovih zakona, koje je Vlada utvrdila po hitnom postupku, biti ušteđeno šest miliona KM.

"Navedena zakonska rješenja, čija primjena će biti od 1. januara, sastavni su dio budžeta i Ekonomske politike Srpske za narednu godinu i zato smo ih utvrdili po hitnom postupku. Cilj jeste smanjenje opterećenja na realni sektor, a što je i stav Vlade Republike Srpske", rekao je predsjednik Vlade Višković.

On je istakao da je izmjenama i dopunama Zakona o posebnim republičkim taksama propisano smanjenje takse za 30 odsto u narednoj i u 2022. godini, s tendencijom da ova zakonska obaveza bude ukinuta.

"Izmjenama Zakona o administrativnim taksama predviđena je ušteda od milion KM. Izmjenama Zakona o komunalnim taksama biće ukinuto šest taksi koje nisu imale značajan finansijski uticaj. Ono što je najznačajnije odnosi se na oslobađanje plaćanja takse na isticanje naziva poslovnog subjekta za firme koje nisu PDV obveznici", pojasnio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 12.11.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija