Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI IZMJENE KRIVIČNOG ZAKONA BIH: Pooštravanje kazni za najbrutalnije izvršena krivična djela usmjerena protiv djece, žena i starih

17.10.2019.


Kaznena politika za monstruozna djelauskoro bi mogla biti pooštrena, izjavio je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Grubeša je formirao radnu grupu sastavljenu od stručnjaka, a u čijoj je nadležnosti izmjena Krivičnog zakonaBosne i Hercegovine ("Sl. glasnik BiH", br. 3/2003, 32/2003 - ispr., 37/2003, 54/2004, 61/2004, 30/2005, 53/2006, 55/2006, 8/2010, 47/2014, 22/2015, 40/2015 i 35/2018), radi pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena krivična djela usmjerena protiv djece, žena i starih. uKazao je da su u radnoj grupi stručnjaci za koje vjeruje da će konsultovati i akademsku i pravosudnu zajednicu kako bi došli do najboljih mogućih rješenja i kako bi u budućnosti bilo što manje ovakvih teških krivičnih djela. Grubeša je ukazao da su u radnoj grupi i predstavnici s nivoa entiteta te da je jasno da su za ovakva krivična djela nadležni entitetski sudovi.

"Nadamo se da će predstavnici entitetskih ministarstava pravde, koji su u radnoj grupi, prihvatiti ovu inicijativu i svojim ministrima to predložiti. Kada govorimo o dinamici donošenja zakona i da li je to moguće ili nije, ja vjerujem da je moguće i da ne treba da čekamo da se dogodi teško zlodjelo kako bismo reagirali", naveo je Grubeša. Naveo je da je kaznena politika i dosad bila dobra, a da se griješilo jer su sudovi obično donosili presude koje su bile bliže zakonskom minimumu, nego zakonskom maksimumu. Grubeša je pozvao sudove da budu hrabriji prilikom izricanja kazni.

"BiH mora prestati biti Eldorado za kriminalce. S obzirom na evidentno postojanje osoba koje su spremne počiniti monstruozna ubistva i najteža krivična djela, kolegama iz radne grupe za harmonizaciju krivičnih zakona u BiH rekao sam da je potrebno potražiti model za pooštravanje kazni", rekao je Grubeša te dodao da još nisu dati konkretni prijedlozi da bi kazne bile doživotne ili smrtne.

Dodao je da je moguće pooštriti kazne kako bi se potencijalni počinioci odvratili od teških krivičnih djela, te da se može pojačati zaštita svjedoka maksimalnim poštivanjem ljudskih prava.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Dragan Sladojević, 11.10.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija