Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

BIH PREUZELA VIŠE OD 85 ODSTO EVROPSKIH STANDARDA


Bosna i Hercegovina je do sada preuzela više od 85 odsto evropskih standarda kao BAS standarde (standardi Bosne i Hercegovine), što je između 18.000 i 19.000 standarda i oni se stalno mijenjaju, izjavio je u Sarajevu pomoćnik direktora za ocjenu usklađenosti u Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine Goran Tešanović na obilježavanju Svjetskog dana standarda.

Standardi su nezaobilazan alat u oblasti ocjenjivanja usklađenosti, kada se sertifikuju sistemi i proizvodi ili kada se vrši sertifikacija tijela za ocjenu osoblja, inspekcijskih tijela i slično. Institut je preuzeo sve standarde i oni su dostupni i privrednicima i zakonodavcima u Bosni i Hercegovini, naveo je Tešanović i dodao da su drvna, elektroindustrija i jedan dio prehrambene veoma dobro usklađene sa standardima.

Po Tešanovićevim riječima, postoje problemi u sprovođenju standarda, i to sa aspekta usklađivanja zakonodavstva i izlaska proizvoda iz Bosne i Hercegovine na tržište Evropske unije, samim tim što u Bosni i Hercegovini nema dovoljno sertifikacionih tijela.

"Institut za standardizaciju daje punu podršku bh. privredi, koja se može uključiti u rad određenih tijela Instituta i na taj način pratiti rad i razvoj standarda, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu", istaknuo je Tešanović.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Bruno Bojić rekao je da Komora zajedno sa Institutom niz godina radi, kako na upoznavanju privrednika sa standardima Evropske unije koji su im neophodni u njihovom daljem radu, tako i na informisanju zakonodavne vlasti – šta je sve potrebno uraditi kako bi proizvodi iz Bosne i Hercegovine bili na tržištu Evropske unije i ostatka svijeta.

Bojić je naveo da će i današnje obilježavanje Svjetskog dana standarda biti u znaku informisanja prisutnih o značaju sertifikovanja proizvoda iz Bosne i Hercegovine.

"U Bosni i Hercegovini je već sada mnogo toga urađeno na postizanju standarda. Dobili smo mnoge sertifikate, a dokaz tome je da izvozimo najviše na evropsko tržište, gdje je potrebno zadovoljiti određene standarde da bi se proizvodi našli na policama Evropske unije", naglasio je Bojić.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Dragan Milović izjavio je da je, kada je riječ o uvođenju standarda, resorno ministarstvo nadležno za koordinaciju svih poslova i procesa infrastrukture kvaliteta.

"Riječ je o poslovima Instituta za standardizaciju, Instituta za akreditaciju, Instituta za meteorologiju i Agencije za nadzor nad tržištem", pojasnio je Milović. Dodao je da se u ovom ministarstvu obavljaju i poslovi preuzimanja direktiva Evropske unije, koji se odnose na industrijske proizvode, te poslovi u vezi sa imenovanjem tijela za ocjenjivanje usklađenosti.

Prema njegovim riječima, standardi, kao važan proces, preuzimaju se u Institutu za standardizaciju, a tehnički propisi, koji se preuzimaju preko direktiva Evropske unije, u sebi uključuju takozvane minimalne tehničke zahtjeve za proizvode koji se realizuju prilikom preuzetih standarda.


Izvor: Vebsajt BHRT, 14.10.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772