Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ENERGETSKA ZAJEDNICA UKINULA SANKCIJE BOSNI I HERCEGOVINI


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je predsjedavao zasjedanjem Ministarskog vijeća Energetske zajednice koje je održano u Sarajevu, izjavio je da sankcije koje je ta organizacija prošle godine uvela Bosni i Hercegovini nisu produžene i da je to najvažnija vijest za nas.

Pojasnio je da je potpisan sporazum kojim je riješeno pitanje kršenja ugovora o Energetskoj zajednici, zbog čega su bile uvedene sankcije, i da su preuzete obaveze da će BiH za šest mjeseci usvojiti gasnu regulativu na državnom nivou, a za devet mjeseci harmonizirati entitetske zakone o gasu.

"BiH je, osim pitanja gasa, u prethodnoj godini preduzela niz drugih aktivnosti i na državnom i na entitetskom nivou kako bi ispunila obaveze prema Energetskoj zajednici i riješila otvorene slučajeve koji su protiv zemlje pokrenuti prethodnih godina", rekao je Šarović.

On smatra da je BiH na dobrom putu i da će uspjeti implementirati drugi i treći energetski paket, što pokazuje i rad na svim nivoima u posljednjih godinu dana.


Izvor: Vebsajt BHRT, 14.10.2016.