Zastava Srbije

ZAKON O RADU: Sindikati u RS nezadovoljni Zakonom, te traže njegove izmjene


Poslodavci i predstavnici sindikata iz realnog sektora uputiće Vladi Republike Srpske zajednički prijedlog mjera za izradu ekonomske politike za 2017, rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

On je nakon sastanka sa predstavnicima sindikata iz realnog sektora rekao da su plate radnika u privredi male i da treba pronaći način da se one povećaju.

- Potrebno je napraviti bolji privredni ambijent, a to možemo postići smanjenjem poreza i doprinosa. Potrebna nam je i jača borba protiv sive ekonomije - naveo je Škrebić i dodao da je potrebno mijenjati Zakon o radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2016).

Broj radnika na određeno vrijeme u Republici Srpskoj i dalje rapidno raste, a za pet godina povećan je za 50% iako je novi Zakon o radu to trebalo da promijeni.

Iako je stalni radni odnos za radnike važan jer na njemu banke zasnivaju kreditnu politiku, mnogi na to sada čekaju i duže od dvije godine.

U Ministarstvu rada nisu komentarisali zašto je novi Zakon donijeo kontraefekat. Zato su u usvojenoj strategiji zapošljavanja sa žaljenjem konstatovali da nije sve isplao onako kako su planirali.

Da će ta praksa prestati nadali su se i poslodavci. Tražili su da im se omogući lakše davanje otkaza radnicima, nakon čega bi ovi ugovori postali bespotrebni. Podatak Vlade iznenadio je i prvog poslodavca Srpske.

- Taj podatak siguran sam da nije tačan jer danas je mnogo teže zaključiti ugovor na određeno vrijeme nego što je to bilo po starom zakonu o radu - rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Novi Zakon o radu predviđa da se ugovor na određeno može sklopiti samo u slučaju sezonskog posla ili rada na projektu, ali brojni poslodavac očigledno nalaze i druge načine. U tome se dobro snalazi i država, pa je primijetan porast broja privremeno zaposlenih i u javnom sektoru.

Dok se državi ne žuri da riješi problem, poslodavci i radnici iz realnog sektora sjeli su za pregovarački sto i pokušali da riješe otvorena pitanja. Osim što traže da se konačno donese opšti kolektivni ugovor, tražiće i izmjene Zakona kako bi se mijenjale stvari koje očigledno ne funkcionišu.

- Generalni stav sindikata i realnog sektora i unije jeste da Zakon o radu nije dobar. Da treba ići u izmjene i dopune zakona. Vi znate da novi zakon o radu sadrži sve tačke opšteg kolektivnog ugovora, Zakon je glomazan, nedorečen i smatramo da treba ići u proceduru mijenjanja postojećeg Zakona - rekao je Škrebić.

- Pozivamo Vladu RS da što hitnije zakaže sjednicu Ekonomsko socijalnog savjeta i da na toj sjednici otvore ovo pitanje - rekao je Tane Peulić iz Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva RS.

Poslodavci i sindikati iz realnog sektora zaključili su da nemaju puno otvorenih pitnaja. Problem su sporovi države i sindikata javnog sektora u kojem, za razliku od privatnog, važe neka druga pravila.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske i eKapija, 15.10.2016.