Zastava Srbije

POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI RADI UBRZANJA CARINSKOG POSTUPKA I PROTOKA ROBA U BIH: Memorandum ima za cilj da ubrza i pojednostavi inspekcijske i carinske procedure, smanji formalnosti, uspostavi i unaprijedi razmjenu podataka i dokumenata između potpisnica memoranduma, ali i da putem Uprave za indirektno oporezivanje ostvari koordinaciju i uspostavi prekograničnu razmjenu podataka između Bosne i Hercegovine i zemalja potpisnica CEFTA Sporazuma


Predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) potpisali su 14.10.2016. godine u Banjoj Luci Memorandum o međusobnoj saradnji s ostalim agencijama u Bosni i Hercegovini, s ciljem ubrzanja carinskog postupka i protoka roba, uz način da roba koja ulazi u Bosnu i Hercegovinu bude potpuno sigurna i pod kontrolom.

Memorandum je potpisan s direktorima Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine, Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Uprave Bosne i Hercegovine za zaštitu bilja, Federalne uprave za inspekcijske poslove i Inspektorata Brčko Distrikta.

Memorandum ima za cilj da ubrza i pojednostavi inspekcijske i carinske procedure, smanji formalnosti, uspostavi i unaprijedi razmjenu podataka i dokumenata između potpisnica memoranduma, ali i da putem Uprave za indirektno oporezivanje ostvari koordinaciju i uspostavi prekograničnu razmjenu podataka između Bosne i Hercegovine i zemalja potpisnica CEFTA Sporazuma.

Tekst Memoranduma pripremljen je uz pomoć EU SEED Projekta.

Ovaj memorandum je prva faza procesa olakšavanja trgovine između CEFTA strana. Druga faza je potpisvanje CEFTA Dodatnog protokola 5 o olakšavanju trgovine između CEFTA strana, koji bi trebalo da bude prihvaćen na ministarskom sastanku u decembru.

Dodatni protokol 5 ima za cilj pojednostavljenje procedura u svim fazama carinjenja i razmjene podataka, utvrđivanje načina i obaveza razmjene podataka među carinskim organima između CEFTA strana, te uzajamno priznavanje Programa ovlaštenih privrednih subjekata uz određene uvjete.


Izvor: Vebsajt BHRT, 14.10.2016.