Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

ZAKON O FISKALNIM SISTEMIMA: Počinje izdavanje prekršajnih prijava protiv onih koji se ne pridržavaju Zakona. Kazne se kreću od 500 do 15.000 maraka, a postoji i mogućnost zatvaranja objekta na trideset dana

17.09.2019.


Ravnatelj Direkcije za financije Brčko distrikta BiH Mato Lučić najavio je da će se krenuti s izdavanjem prekršajnih prijava protiv onih koji se ne pridržavaju Zakona o fiskalnim sistemima ("Sl. glasnik Brčko Distrikta BiH", br. 22/2016 i 48/2018 - dalje: Zakon).

Do sada je u Distriktu fiskalizirano preko 2.700 poreznih obveznika, odnosno 94 posto od ukupnog broja, a preostalo je još oko 200 poreznih obveznika koji trebaju ući u sustav fiskalizacije.

- Konstatirali smo da oko 150 poreznih obveznika, onih koji su ušli u sustav, ne prijavljuju dnevni promet. Mi ćemo prema takvima poduzeti zakonom predviđene obveze i podnijeti prekršajne prijave, ali prije svega podnijet ćemo prekršajne mjere prema onima koji se nisu prijavili u sustav, a takvih je do 200 - poručio je Lučić.

Dodao je kako će vrlo brzo biti ispravljena pogreška u sustavu koja je onemogućavala izdavanje fiskalnih računa na ćirilici.

Ravnatelj Porezne uprave Brčko distrikta BiH Miodrag Trifković ukazao je kako će inspektori Porezne uprava sljedećeg tjedna izaći na teren.

- Načinit ćemo plan aktivnosti i inspekcije će krenuti na teren i izdat će prekršajne mjere prvo onima koji nisu izvršili nabavu fiskalnog uređaja, a nakon toga svima onima koji neredovito izdaju fiskalne račune svojim kupcima te onima koji ne šalju dnevna izvješća Poreznoj upravi putem servera - upozorio je Trifković.

Voditelj Financijske inspekcije Porezne uprave Davor Ninić podsjetio je porezne obveznike da se kazne za nepoštovanje Zakona kreću od 500 do 15.000 maraka i da postoji mogućnost zatvaranja objekta na trideset dana.

- S obzirom na to da su protekli svi rokovi za inicijalnu fiskalizaciju, a porezni obveznici fiskalizacije su nekoliko puta upozoravani da ispoštuju svoju zakonsku obvezu, Financijska inspekcija Porezne uprave spremna je i kreće u provedbu represivnih mjera - ukazao je Ninić.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 13.09.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija