Zastava Srbije

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU ZA DVA ENERGETSKA PROJEKTA SA CRNOM GOROM

17.08.2023.


Direktor Nezavisnog operatora sistema u BiH Nemanja Pandurević i izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema Ivan Asanović, potpisali su u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o preliminarnim aktivnostima za dva energetska projekta, ukupne vrijednosti nekoliko desetina miliona evra.

Riječ je o projektima "Rekonstrukcija postojeće interkonekcije dalekovoda Hidroelektrane Perućica - Trebinje" i "Izgradnja nove interkonekcije Brezna - Sarajevo 20 ili dalekovoda Brezna - Gacko" što će biti odlučeno nakon završetka studije izvodljivosti.

Pandurević je rekao da se značaj ovih projekata ogleda u povećanju prenosnih kapaciteta koji su danas veoma bitni jer obezbjeđuju povećanje mogućnosti integrisanja obnovljivih izvora električne energije.

On je ukazao na činjenicu da je u regionu u porastu trend izgradnje solarnih elektrana i vjetroparkova.

- Interkonekcija će, takođe, povećati bezbjednost snabdijevanja električnom energijom i otklanjanje zagušenja na mreži. Bitno je naglasiti i regionalni značaj realizacije ovakvih kapitalnih projekata - rekao je Pandurević.

Asanović je rekao da je izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih dalekovoda važna i na regionalnom, a ne samo bilateralnom planu, posebno u eri "zelene tranzicije".

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 15.08.2023.

Naslov: Redakcija