Zastava Srbije

UDIO ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA U BIH ZANEMARIV

17.08.2023.


Iako čine vrlo mali udio u gospodarskim brojkama, hibridna i električna vozila su sniženim carinskim stopama i poticajima dobili malo vjetra u leđa. Mjera je produžena i na ovu godinu pa smo provjerili jeli se odrazila na tržište.

BiH je prije svega tržište rabljenih vozila, pretežito dizelskih, što pokazuju i brojke. Ali kako prozvođači mijenjaju svoju ponudu modela tako će se i domaći kupci morati prilagođavati. Danas većina salona u svojoj ponudi ima hibridna i električna vozila, a čak i neke tvrtke su dio flote opremili takvim pogonom, što je novost.

- Sve više su kupci u BiH oslobođeni straha od nove tehnologije, jer vrijeme ide u tome smjeru gdje ćemo sve više voziti takva vozila. Hibridi, plug in hibridi, potpuno električna vozila su već sada češći izbor fizičkih kupaca, ali i tvrtki te su povratne informacije pozitive s njihove strane - tvrdi Mario Damjanović, prodavac vozila u jednoj tvrtki.

Ono što se kroz odluke na državnoj razini nastavlja i u 2023. je nulta carinska stopa na električna te 5% na hibridna vozila. Ali cijene su općenito u porastu tako da tek dodatni financijski poticaj može imati učinka na prodaju. U susjednom salonu također u ponudi imaju različite verzije pogona te brand manager Slaven Dobroslavić pojašnjava kako uz zadržavanje ovakvih carinskih stopa te poticaj državnog ministarstva energetike uz pet tisuća za hibridna, sedam tisuća za plug in hibridna te deset tisuća KM za električna vozila i to čini poticaj za kupnju.

Ako nedorečenu i kompliciranu priču o ekologiji stavimo sa strane, već pretpostavimo da svaki kupac gleda konačni benefit, statistika kaže ovako. Npr. u 2018. novih i hibridnih vozila je uvezeno 55, a samo u prvoj polovici ove godine 525. kažu podaci Uprave za neizravno oporezivanje.

Hoće li sve stroži, nazovimo ih ekološki, europski zakoni imati utjecaja na ovu usku tržišnu nišu za Bosnu i Hercegovinu bit će otvoreno pitanje kada i brojke postanu značajnije ili kada bi ozbiljnije krenuli procesi EU integracija i nužne prilagodbe zakonodavstva.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 14.08.2023.

Naslov: Redakcija