Zastava Srbije

BIH USKLAĐUJE COVID POTVRDE SA EVROPSKOM UNIJOM: Potvrde će olakšati slobodu kretanja građana tokom pandemije Covid-19 i učinkovito doprinijeti postupnom ukidanju ograničenja uz istodobno ostvarivanje zaštite javnog zdravlja

17.08.2021.


U toku je pribavljanje specimena svih potvrda koje se izdaju u BiH, a koji će biti dostavljeni zemljama EU i ostalim koji su to od nas tražili.

U Bosni i Hercegovini i dalje traju konsultacije svih razina vlasti u području zdravstva, uz koordinaciju Ministarstva civilnih poslova BiH i učešće Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH kako bi se uspostavio pravni okvir za sustav digitalne potvrde u BiH, kažu za Oslobođenje iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Navode kako će digitalne potvrde olakšati slobodu kretanja građana tokom pandemije Covid-19 i učinkovito doprinijeti postupnom ukidanju ograničenja uz istodobno ostvarivanje zaštite javnog zdravlja.

- Ovaj proces još nije okončan, ali se realno može očekivati da bi se, nakon utvrđenja pravnog okvira za sustav za izdavanje Covid pasoša/zelenog certifikata bh. građanima, on mogao implementirati na teritoriji cijele države najkasnije u roku od 60 dana, naglašavaju iz Ministarstva.

Sve razine vlasti u području zdravstva, na cijelom teritoriju BiH, već izdaju određene vrste dokumenata - potvrde s ciljem dokazivanja Covid-19 statusa bh. građanima koji putuju.

Iz Ministarstva civilnih poslova saopštavaju da za sada još nemaju informacije, odnosno nije im službeno prijavljeno da građani imaju većih problema prilikom prelaska državne granice BiH sa postojećim dokumentima - potvrdama u vezi s njihovim Covid-19 statusom.


IZVOR: Oslobođenje, Merima Babić, 15.08.2021.

Naslov: Redakcija